logo

27 Jul 2024

NATO PONOVO PRIKUPLJA PODATKE NA KRIMU

clock 27 Jul 2024

amer-boeing-rc-135u_nn.webp

Snage Severnoatlantske alijanse ponovo su se aktivirale kod obala Krima, sa dve letelice koje su istovremeno prikupljale obaveštajne podatke, izvestili su ruski informativni mediji. Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da Su-27 angažovan odmah nakon detekcije izviđačkog aviona RC-135 i dva lovca RAF Tajfun. „Kako se ruski lovac približavao, strani vojni avioni su se okrenuli od naše zemlje”, navodi se u izveštaju.

Pored toga, Ministarstvo odbrane Rusije je navelo da su Iskanderima izvršeni udari u industrijskoj zoni Kramatorska. Uništeno je pet tenkova, skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine u Kramatorsku i lanser HIMARS.

Stanje na frontu - 27.07.2024
Donjecki front - Borbe u Krasnogorovki se nastavljaju, ruska artiljerija pogađa položaje ukrajinskih oružanih snaga u severnom delu grada. U pravcu južnog Donjecka ruska vojska nastavlja napad na Konstantinovku gde je probijena odbrana ukrajinskih oružanih snaga. Ruske oružane snage napreduju i napadaju nekoliko naselja odjednom: Ivanovka, Veseloje, Timofejevka.

U pravcu Torecka, ruski padobranci su napredovali otprilike još 200 metara dublje u Njujork. Ruske trupe nastavljaju da šire mostobran zapadno od Jurjevke.

U pravcu Artemovsk, situacija uglavnom ostaje nepromenjena. Ukrajinske snage vrše kontranapad u pokušaju da potisnu ruske trupe sa položaja duž istočne obale kanala Severski Donjec-Donbas. Ruska vojska jača bokove oko Časog Jara, artiljerija i avijacija udaraju na položaje u urbanim sredinama.

U pravcu Krasnolimansk, istočno od Makejevke, ruske trupe su preuzele kontrolu nad šumskim pukom sa Ploščanke. U pravcu Severskog, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je završeno potpuno čišćenje Ivano-Darjevke.

U pravcu Kupjanska, ruske snage nastavljaju ofanzivu ka Oskolu u oblasti Peščano-Berestovoj. Pristižu informacije da su severno od Peščana zauzeli još jedan položaj ukrajinskih snaga. U ovom sektoru Vazdušno-kosmičke snage Rusije rade aktivno sa FAB-ima.

Na pravcu Avdejevski - Pokrovsk, Oružane snage Rusije nastavljaju ofanzivu u ovom pravcu, presečen je jedan od glavnih pravaca Oružanih snaga Ukrajine. Posle proboja ruske armije kod sela Progres, prijavljuju se značajna napredovanja ruskih trupa – mestimično i do 1,5-2 km dnevno.

ruska-artiljerija12_nn.webp

Postoje informacije da su ruske grupe napredovale oko 1 km do Ivanovke, koja je severozapadno od Progresa duž puta za Mirnograd. Druge grupe kreću se prugom do Želanja, skoro do periferije Vesjolja.

Pro Voiny piše da će zauzimanje Ivanovke otvoriti ruskim trupama put do Grodovke i time obezbediti desni bok ofanzive. Gubitak Želanja će urušiti odbrambenu liniju ukrajinskih oružanih snaga na reci Volčja i dovesti rusku vojsku do prilaza Selidovo, donedavno daleke pozadine ukrajinskih oružanih snaga i njihovog najvažnijeg transportnog čvorišta.

Harkovski front - Situacija na ovom delu fronta je i dalje napeta. Sve češće se u jedinicama OSU primećuju strani plaćenici, među kojima, kako javljaju ruski izvori, ima dosta Amerikanaca, Francuza i Poljaka. Nastavljaju se intenzivne borbe u Volčansku, ali značajnih promena. Prema izveštajima, ruska vojska je uspela da potpuno izbaci ukrajinske snage iz Glubokog i očisti područje oko ovog naselja.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati