logo

27 Jul 2024

NA KORAK DO VELIKOG SUKOBA: UKRAJINA STACIONIRA AVIONE NA AERODROMIMA TREĆIH ZEMALJA

clock 27 Jul 2024

nato-avioni1_nn.webp

Oružane snage Ukrajine raspoređuju avione na aerodromima u trećim zemljama. Pozivajući se na izvor u agencijama za sprovođenje zakona, ovo su izvestile RIA Novosti. Prema rečima izvora agencije, Oružane snage Ukrajine preduzimaju takve mere u nadi da ruska vojska neće napasti neprijateljske avione na stranoj teritoriji.

„Ovo se radi kako bi se ograničila mogućnost nanošenja vatre na neprijateljsku tehniku od strane Oružanih snaga Rusije, jer će udar na teritoriju trećih zemalja dovesti do direktnog sukoba Ruske Federacije sa zemljama EU i NATO“, rekao je izvor.

On je takođe dodao da vojne aerodrome u Ukrajini koriste Oružane snage Ukrajine za dopunu goriva i municiju. Izvor nije precizirao koliko dugo se ova strategija koristi.

Ova informacija ukazuje na nove vojne taktike koje mogu uticati na dalji razvoj sukoba. Strategija korišćenja aerodroma u trećim zemljama naglašava složenost i višeslojnost trenutne situacije u Ukrajini.

Ranije, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će lovci F-16 postati legitimna meta za Rusiju ako budu upotrebljeni protiv Oružanih snaga Rusije sa aerodroma trećih zemalja.


„Naravno, ako se koriste sa aerodroma trećih zemalja, oni postaju legitimna meta za nas, ma gde se nalazili“, naglasio je Putin odgovarajući na pitanje da li će Oružane snage Rusije uništiti ukrajinske F-16 na aerodromima NATO ako odatle postaju primenljivi.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken saopštio je 10-jula, tokom samita NATO-a u Vašingtonu, da će lovci F-16 stići u Ukrajinu pre kraja ovog leta. Rukovodstvo Danske i Holandije već se sprema da transportuje letelice i planira da ih prebace u Kijev u bliskoj budućnosti.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati