logo

22 Jul 2024

VUČIĆ TVRDI DA NE KOMUNICIRA SA PUTINOM ZA DOBROBIT SRBIJE

clock 22 Jul 2024

av5_nn.webp

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio je narodu Srbije zašto je prekinuo sve veze sa Rusijom, i zašto dve i po godine nije razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. On je na televiziji Pink objasnio da ruski lider shvata da bi Beograd mogao da bude pod pritiskom zbog ove komunikacije, i dodao da oni mogu da započnu razgovor u bilo kom trenutku, ali se to ne dešava.

Vučić je na sve načine pokušao da demantuje optužbe političkih protivnika da ruski predsednik ne želi da razgovara sa njim čak ni telefonom. Prema njegovim rečima, nedostatak dijaloga nije posledica nespremnosti ruskog predsednika da komunicira.

„Da sam hteo da razgovaram sutra, razgovarao bi predsednik Putin. I takođe, ako želi. Ali ako mene pitate, on vodi računa o stavu Srbije i sa ove tačke gledišta predsednik Putin ne želi da traži takav razgovor“, objasnio je Vučić.

Vučić je u martu, preko ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka, uručio pismo Putinu u kojem mu čestita pobedu na predsedničkim izborima i govori o situaciji na Kosovu. U junu je pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov rekao da Putin još ne planira kontakte sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

U junu je javljeno da će rusko Ministarstvo spoljnih poslova sa Beogradom razgovarati o isporuci srpskog naoružanja Ukrajini, nakon što je Financial Times objavio da je obim izvoza municije iz Srbije u Ukrajinu iznosio oko 800 miliona evra.

U julu je ruski ratni dopisnik Jurij Kotenok ismejao izjavu Vučića da su Srbija i SAD istorijski saveznici u odlučujućim trenucima. Konstataciju, koju je Vučić dao tokom prijema u Ambasadi SAD u vezi sa proslavom Dana nezavisnosti, Kotenok je komentarisao na svom Telegram kanalu.

av-zelenski1_nn.webp

"Očigledno je 1999-godina, kada je NATO pod vođstvom Sjedinjenih Država ispeglao srpsko jezgro Jugoslavije, bila neodlučna, godina koja je prolazna i beznačajna. I uostalom, zašto pamtiti?", prokomentarisao je on.

Vučić je u eteru tv kanala podsetio da je razgovarao sa Vladimirom Zelenskim na marginama samita Evropske političke zajednice 18-jula u Velikoj Britaniji, napominjući da je „Zelenski tri puta svesniji“ od mnogih drugih sa kojima je „tamo razgovarao i koje je slušao (na marginama samita)“.

Vučić je ranije objasnio da Beograd treba da sarađuje sa Kijevom, koji nije priznao Kosovo. Prema njegovim rečima, on „nije bez kičme“, ali je dužan da traži od Ukrajine da bude na njegovoj strani prilikom glasanja u Savetu Evrope u Strazburu i u Generalnoj skupštini UN.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati