logo

03 Jul 2024

VOJNI DOPISNIK ISMEJAO REČI PREDSEDNIKA VUČIĆA O SAVEZU SRBIJE I SAD

clock 03 Jul 2024

av6_nn.webp

Ratni dopisnik Jurij Kotenok ismejao je izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su Srbija i SAD istorijski saveznici u odlučujućim trenucima. Konstataciju, koju je Vučić dao tokom prijema u Ambasadi SAD u vezi sa proslavom Dana nezavisnosti, Kotenok je komentarisao na svom Telegram kanalu.

"Očigledno je 1999-godina, kada je NATO pod vođstvom Sjedinjenih Država ispeglao srpsko jezgro Jugoslavije, bila neodlučna, godina koja je prolazna i beznačajna. I uostalom, zašto pamtiti?", prokomentarisao je on.

Nakon prijema Ambasadi SAD povodom obeležavanja Dana nezavisnosti Sjedinjenih Država, Vučić je na svojim društvenim mrežama napisao da je Dan nezavisnosti SAD jedan od „najvažnijih momenata u istoriji SAD, kada su principi slobode, demokratije i jednakosti postali temelj američkog društva“.

„Ovaj dan služi i kao podsećanje na privrženost duhu slobode i pravde, koji je temelj na kome stoji ponosna prošlost, sadašnjost i budućnost Srbije“, dodao je Vučić.

On je još jednom nazvao Srbiju i SAD saveznicima koje „u odlučujućim istorijskim trenucima dele dugoročno partnerstvo i saradnju“. Nadam se da ćemo nastaviti da razvijamo naše odnose zasnovane na međusobnom poštovanju i razumevanju“, rekao je Vučić, i praktično ponovio ono što je rekao u januaru posle sastanka sa američkim ambasadorom Kristoferom Hilom.

Antifašist piše da ova Vučićeva izjava postavlja mnoga pitanja, jer je „strateški partner“ – SAD bombardovao Jugoslaviju 1991-godine. Šef Bele kuće je više puta sa ponosom izjavljivao da je bio jedan od inicijatora bombardovanja Beograda.

Tada je tokom bombardovanja poginulo više od 2,5 hiljade ljudi, uključujući 87 dece. Pričinjena je šteta od najmanje 100 milijardi dolara. Posledice upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom i dalje evidentiraju specijalisti.

Doktor političkih nauka iz Srbije Stevan Gajić je za ruske medije objasnio logiku aktuelne politike Srbije time što je pod kolosalnim spoljnim pritiskom. Prema njegovim rečima, Srbija je vazalna država sa vlašću koja se plaši Zapada, a Vučić bukvalno odmah po dolasku na vlast „sistematski predaje srpske interese“.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati