logo

26 Jun 2024

RUSKI MEDIJI: SRBIJA POSTALA NATO KOLONIJA I PRODAJE ORUŽJE UKRAJINSKIM ORUŽANIM SNAGAMA?

clock 26 Jun 2024

av-zelenski1_nn.webp

Moskva će sa Beogradom razgovarati o isporuci srpskog naoružanja Ukrajini, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, nakon što je Financial Times objavio da je obim izvoza municije iz Srbije u Ukrajinu iznosio oko 800 miliona evra.

Šta se zna o isporuci srpskog naoružanja Ukrajini, koju predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić smatra dobrom prilikom za zaradu - da li će to uticati na odnose sa Rusijom i šta u samoj Srbiji kažu o politici vlasti, piše Marina Emeljanceva u svom članku za News.ru.

„Izveštaji o srpskom oružju u zoni ukrajinskog sukoba pojavili su se još u februaru 2023_godine. Društvena mreža X objavila je fotografije dokumenata koji ukazuju na isporuku projektila Kijevu za višestruke raketne sisteme kompanije Krušik. Navodi se da su ukrajinske oružane snage dobile 3.500 raketa kalibra 122 mm. Izvoznik je bila turska kompanija Arca Savunma Sanaii Ticaret Limited“, piše autor.

U članku se navodi da je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević demantovao ove izveštaje. „Apsolutno ne isporučujemo oružje Ukrajini ili Rusiji, ali imamo pravo da ga isporučujemo svakom ko je legalni krajnji korisnik“, citira autor Vučevića, i navodi da su predstavnici Krušika takođe negirali optužbe i naveli da sa turskim izvoznikom nije bilo dogovora.

Autor naglašava da je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zatražilo od Beograda pojašnjenje. U publikaciji se navodi da je zvanični predstavnik resora Marija Zaharova priznala da mogućnost takvih isporuka izaziva duboku zabrinutost u Moskvi. „Već smo tražili od Beograda da pojasni ovaj stav. Moraju se izneti činjenice i doneti zaključci jer je ovo izuzetno važna tema za bilateralne odnose“, dodala je ona.

U publikaciji se ističe da je u aprilu iste godine, Reuters izvestio da je Beograd navodno pristao da prebaci oružje Ukrajini ili da već vrši takve isporuke. Agencija se pozvala na dokument Pentagona koji je procurio: on je u obliku dijagrama predstavio „procenjene pozicije“ 38 evropskih zemalja kao odgovor na zahteve Kijeva za vojnu pomoć.

Emeljanceva iznosi mišljenje srpskog politikologa, eksperta Instituta za evropske studije Stevana Gajića, koji je u intervjuu za NEVS.ru primetio da informacije o srpskom oružju u Ukrajini odavno nisu vest.

„Naši dobrovoljci u ruskoj vojsci odavno su istakli da su srpske granate na raspolaganju Ukrajini. Srpski rodoljubi, uključujući i mene, već 12 godina pišu da Vučić vodi izdajničku politiku prema Srbiji, da predaje interese Srba u Republici Srpskoj i Crnoj Gori i da je rasturio ono što je ostalo od srpske države na Kosovu i Metohije. U suštini, on vodi politiku NATO-a“, objasnio je on.

„Srpski narod nema nikakve veze sa ovim. Mi smo NATO kolonija i imamo pravog vladara u liku američkog ambasadora Kristofera Hila i Vučića koje je Zapad doveo na vlast“, autor citira Gajića.

av-hil_nn.webp

Autor ističe da se nakon objave FT, Aleksandar Vučić obratio naciji i optužio strane agente da su pokušali da ubace GPS uređaje u granate i projektile koje su se proizvodili kako bi dokazali činjenicu isporuke srpskog oružja Ukrajini.

U članku se konstatuje da Srbija, koja nije članica NATO-a i EU, do sada je odbijala da se pridruži sankcijama Zapada protiv Ruske Federacije. Za razliku od većine evropskih država, nije zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske letelice. Moskva, zauzvrat, isporučuje gas republici po ceni od približno 300 dolara za 1000 kubnih metara. Istovremeno, njegova prosečna cena na evropskom tržištu prelazi 400 dolara. Rusija se takođe redovno izjašnjava u Savetu bezbednosti UN protiv antisrpskih inicijativa u vezi sa situacijom na Kosovu.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško je rekao da Rusija i Srbija razgovaraju o bezbednosnim pretnjama i mogućim isporukama srpske municije Ukrajini. Prema njegovim rečima, ova tema je „sastavni deo političkog dijaloga” između Moskve i Beograda.

Pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov govorio je o planovima Kremlja da prouči ovo pitanje. „Videli smo i čuli ove izjave gospodina Vučića. Ovom temom ćemo se baviti u kontaktima sa našim srpskim prijateljima“, rekao je on.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati