logo

26 Jul 2024

ANKETA POKAZUJE SKORO JEDNAKU PODRŠKU TRAMPU I HARIS

clock 26 Jul 2024

haris-tramp_nn.webp

Potpredsednica SAD Kamala Haris manje zaostaje za bivšim predsednikom Donaldom Trampom u pogledu podrške predstojećim izborima nego aktuelni predsednik Bele kuće Džo Bajden. O tome svedoče rezultati istraživanja koje su sproveli The New York Times i Siena College Research Institute.

„Sve u svemu, Tramp vodi Harisa sa 48% prema 47% među verovatnim glasačima... To je značajan napredak za demokrate od ankete Times/Siena početkom jula“, navodi se u izveštaju.

Istovremeno, među registrovanim biračima, Donald Tramp je već ispred svog protivnika za dva procentna poena (48% prema 46%).

Prema NIT-u, anketa bi mogla da ukaže da je trka blizu povratka na mesto gde je bila pre katastrofalne debate Džoa Bajdena sa republikanskim kandidatom.

Anketa je sprovedena u periodu od 22 do 24-jula. Studija je anketirala 1.142 registrovana glasača širom zemlje. Statistička greška iznosila je 3,3 procentna poena.

Reuters je ranije predstavio rezultate ankete sprovedene zajedno sa istraživačkom kompanijom Ipsos i koja pokazuje da je Kamala Haris bila ispred Donalda Trampa za dva procentna poena (44% prema 42%).

Istraživanje je sprovedeno 22 i 23-jula nakon što se američki predsednik Džo Bajden povukao iz kampanje. Intervjuisana je ukupno 1,241 osoba. Statistička greška je bila tri procentna poena.

Predsednički izbori u SAD održaće se 5-novembra. Pretpostavljalo se da će Demokratsku stranku predstavljati aktuelni šef države, ali Bajden je 21-jula objavio povlačenje iz izborne trke. Prema njegovim rečima, on je ovu odluku doneo u interesu Demokratske stranke i budućnosti zemlje. On je podržao nominaciju potpredsednice Kamale Haris na najviši položaj u američkoj vladi.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati