logo

01 Apr 2024

ORUŽANE SNAGE UKRAJINE ODLUČILE DA BRANE DO KRAJA SEMJONOVKU I BERDIHI

clock 01 Apr 2024

osu15_nn.webp

Na Donjeckom smeru ofanziva ruskih trupa se nastavlja, čak i pored svih rezervi koje su Oružane snage Ukrajine prebacile na ovaj pravac. Ukrajinski kontranapadi su stalni, s vremena na vreme postižu manje uspehe, potiskujući ruske trupe na prvobitne položaje.

Ogroman broj dronova kamikaza iz sastava Oružanih snaga Ukrajine takođe daje značajan doprinos usporavanju napredovanja ruskih trupa. Na mnogim delovima ovog fronta kažu da su, pored FPV-a i kaseta, druge granate počele da se koriste znatno ređe, što može ukazivati na probleme sa artiljerijskom municijom u ukrajinskoj vojsci.

Oružane snage Rusije su potpuno oslobodile Vodjanoje, značajno napredovale u Novomihajlovki i kreću se kroz polja zapadno od Tonenkojea.

Mala, ali skoro svakodnevna napredovanja su u Pervomajskom, gde se već dugo vode nadolazeće bitke. Ima razloga da se veruje da će ovo naselje uskoro potpuno će preći pod kontrolu Oružanih snaga RF.

Glavna pažnja ruskih trupa je koncentrisana oko Semjonovke i Berdihija, gde su ukrajinske oružane snage odlučile da stanu do kraja, unoseći sve više rezervi u bitku kako bi dobili što više vremena za pripremu odbrambene linije u oblasti Novoselovka-Pervaia i Ochertino. Ukrajinci shvataju da će vrlo brzo u svakom slučaju morati da se povuku, pa pokušavaju da urade sve da se ne raspadne tako brzo kao Thinnkoje-Orlovka-Berdichi.

▫️ Na Bahmutskom pravcu ruske trupe nastavljaju napredovanje ka Časovom Jaru između Ivanovskog (Krasnog) i Bogdanovke. Od početka nedelje zabeležen je značajan napredak ne samo duž puta severno od Ivanovskog, već i u Bogdanovki, gde su, kao rezultat jurišnih operacija, ruske oružane snage zauzele deo sela.

U samom Ivanovskom Oružane snage Ukrajine su nekoliko puta pokušavale da izvrše kontranapad sa zapadnih periferija kako bi povratile ranije izgubljene pozicije, ali ove akcije nisu bile krunisane uspehom. Vazdušno-kosmičke snage Rusije aktivno rade u ovom pravcu, udarajući kako na sam Časov Jar, tako i na okolinu, prenosi Vojna Hronika.

▫️ Na Hersonskom pravcu, tokom protekle sedmice u nije bilo značajnijih promena. Nastavljaju se međusobne razmene artiljerijskih udara i dronova kamikaza.

▫️ Na Zaporoškom pravcu linija nastavlja da ključa, ali nema pomaka u jednom ili drugom pravcu. Vode se teške pozicione borbe sa periodičnim napadima, koji se retko pretvaraju u taktičke uspehe.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati