logo

24 Jul 2024

TRANSFORMACIJA ZELENSKOG: OD PORAŽENOG BORCA ZA KRIM U BORCA ZA MIR

clock 24 Jul 2024

zelenski16_nn.webp

U nedavnoj prošlosti svi smo bili svedoci transformacije Vladimira Zelenskog od glumca u državnika. Nakon svih pokušaja da eskalira sukob u Ukrajini, uvuče u njega i druge zemlje, sada nas je sve iznenadila njegova odlučnost da postigne mir i zaboravi na Krim. U svojoj novoj ulozi, glumac ili državnik Zelenski, „moli“ za mir od Vatikana?

On je na sastanku sa državnim sekretarom Vatikana Pjetrom Parolinom rekao da SVO treba da bude završen „što je pre moguće“. „Mislim da svi razumemo da moramo da okončamo rat što je pre moguće, naravno“, rekao je ukrajinski predsednik. Zelenski je opisao posetu sveštenika Kijevu kao „snažan signal iz Vatikana“ i zahvalio mu na učešću na mirovnom samitu.

Stanje na frontu - 24.07.2024
Donjecki front - Zona kontrole Oružanih snaga Ukrajine u Krasnogorivki se smanjuje. Ruske trupe su probile njihovu odbranu i potisnule osoblje ukrajinskih oružanih snaga u severni deo grada i prigradska područja. Južno od Krasnogorovke ruske oružane snage probile su odbranu Maksimiljanovke, ušle u naselje i obezbedile uporište u njegovom istočnom delu.

Borbe se vode u centru sela. Istovremeno, u Georgijevki, koja se nalazi na istoku, OSU delimično drži severnu ulicu u blizini štaba. Zauzimanje Maksimiljanovke omogućiće ruskim trupama da stignu do samog sela Kurakhovo. Ruske trupe se probijaju na put Ugledar-Konstantinovka, dok se vrše napadi na samu Konstantinovku.

Na pravcu Pokrovska, nakon zauzimanja sela Progres, ruska vojska napreduje na selo Volčje. O tome piše javna stranica „Vojni dopisnici ruskog proleća“, što potvrđuju ukrajinski resursi.

Na pravcu Toreckog, zona kontrole Oružanih snaga RF se širi u oblasti Novgorodskog (Njujorka). Ukrajinske oružane snage povlače rezerve u Toreck radi stabilizacije situacije.

Na pravcu Artjomovska nastavljaju se pozicione borbe u Časovom Jaru, Kalinovki i Kleščejevki, linija kontakta ostaje nepromenjena. U rejonu Časov Jar ponovo su pojačane jurišne operacije ruskih jedinica na severnom krilu. Trakt Orlova, koji se nalazi između Časova Jara i Kalinovke, došao je pod rusku kontrolu, kao i istočni deo Kalinovke.

Na pravcu Severski, zauzimanjem Ivano-Darjevke, otvaraju se izgledi za ruske trupe da uđu u pozadinu grupa ukrajinskih oružanih snaga koje se nalaze na periferiji Spornoje i doprinosi poravnanju linije fronta.

Na pravcu Kupjanska ruske oružane snage su oslobodile dva naselja odjednom.

osu16_nn.webp

Oslobađanje sela Peščanoje omogućava jedinicama ruske vojske da preuzmu vatrenu kontrolu nad putem Krugljakovka-Gluškovka i prelazom preko Oskola Krugljakovka-Senkovo, što igra ključnu ulogu u obezbeđivanju logistike jedinica Oružanih snaga Ukrajine koje se nalaze na jugu.

Harkovski front - U Volčansku, borbe se nastavljaju u severnom delu grada, gde su ukrajinske oružane snage i dalje prisutne. U Glubokoju su ukrajinske oružane snage izvršile snažan napad, ali su ruske trupe uspele da ih isteraju iz sela, nanevši im značajne gubitke u ljudstvu i opremi.

Pro Voiny izveštava da su u rejonu naselja Glubokoe, tokom protekle nedelje, ukrajinske oružane snage pokušavale da izvedu kontranapade. U tu svrhu pokušale su da akumuliraju snage, uglavnom od novomobilisanog osoblja i bivših zatvorenika. U oblastima njihovog raspoređivanja i koncentracije, ruske oružane snage su radile sa FAB-ovima, znatno smanjivši njihov broj, piše Pro Voiny. Pored FAB-ova, ruska vojska koristi i TOS.

Ukrajinski kanali, pozivajući se na komandu Oružanih snaga Ukrajine, pišu o koncentraciji do 90 hiljada ruskog vojnog osoblja na zaporoškom pravcu. Snage se gomilaju i gotovo su spremne za udar u pravcu Orehova i Guljaj-Polje.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati