logo

26 Jul 2024

VAZDUŠNO-KOSMIČK E SNAGA RUSIJE NANOSE UDARE NA POZADINSKE REGIONE UKRAJINE

clock 26 Jul 2024

ruska-avijacija-Tu-95MS.webp

Avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije nanosi udare na položaje ukrajinskih oružanih snaga, strateški bombarderi na pozadinske regione Ukrajine. Ukrajinski informativni resursi su zabeležili poletanje tri Tu-95 i tri Tu-22 sa aerodroma Olenja u Murmanskoj oblasti. „Pored toga tri Tu-22M3 takođe iz Olenje. Tu-95 sleće na aerodrom Engels u Saratovskoj oblasti.

Snimljeno je poletanje MiG-31K, nosača „Kinžala”. Lansiranja su moguća širom Ukrajine“, pišu ukrajinski mediji. Iskanderi su napali oklopnu fabriku u Harkovu, pri čemu je oštećeno nekoliko radionica i oklopnih vozila. Udar na industrijsku zonu Harkova pao je na lokaciju stranih plaćenika. Detonacija se čula u Kramatorsku, Zaporožju i Hersonu. U Kramatorsku je nakon udara izbio jak požar.

Stanje na frontu - 26.07.2024
Donjecki front - Oružane snage Rusije postepeno napreduju kroz severne i zapadne delove Krasnogorovke, približavajući se severozapadnom uglu grada. Ukrajinske jedinice našle su se u poluokruženju, ali za sada se ne povlače.

U rejonu Konstantinovke vode se žestoke borbe. Ruska vojska je probila odbranu Oružanih snaga Ukrajine i upala u Konstantinovku. Pristižu informacije da su ruske trupe napale unutar sela i zauzele uporište u prvim kućama.

Konstantinovka se nalazi na spoju dve rute kojima se snabdeva grupa Oružanih snaga Ukrajine u Ugledaru. Gubitak dela logističkih pravaca ozbiljno će zakomplikovati život ukrajinske vojske u ovom pravcu. Od Konstantinovke do Ugledara je manje od 15 km. Ako ruske trupe prođu ovu udaljenost, grad će zapravo pasti u klešta.

Na pravcu Avdejevka-Pokrovsk ruske oružane snage izbacile su ukrajinske oružane snage ne samo iz Novoselovke Prve, već i iz susednog Volčja. Sada Oružane snage Ukrajine nemaju ozbiljne odbrambene položaje do reke Volčje. Oni će se verovatno povući iza vodene barijere, a ruske trupe će očistiti prostore duž reke od Karlovke do Progresa. Pro Voiny izveštava da su ruske jurišne trupe ušle na teritoriju naselja Veseloje i Ivanovka i počele da ih oslobađaju. Pokušaj ukrajinskih oružanih snaga da ojačaju položaje i zadrže rusku ofanzivu bio je neuspešan.

Na pravcu Torecka, uz veliki otpor ukrajinskih oružanih snaga, ruske trupe napreduju u centar Njujorka.

Na pravcu Artjomovska vode se intenzivne lokalne borbe duž cele linije kanala Severski Donjec-Donbas, ali za sada bez značajnijih uspeha. Na Krasnolimanskom pravcu u rejonu Makejevke, Oružane snage Rusije proširuju zonu kontrole, iako još nema značajnijeg pomaka. U pravcu Kupjanskog, ruske trupe nastavljaju napredovanje, probijajući odbranu ukrajinskih oružanih snaga kod Peščana.

Na pravcu Zaporožja, na jugu Male Tokmačke, ruske trupe su proširile zonu kontrole, izbacivši OSU sa položaja u zoni autoputa N-08. U oblasti Rabotina ruske snage redovno napadaju pomoću dronova, artiljerije i aviona.

Harkovski front - Nastavljaju se borbe u Volčansku, gde ruske oružane snage ulažu napore da preuzmu inicijativu. U Glubokom su, prema operativnim informacijama, ruske trupe uspele u potpunosti da istisnu ukrajinske snage, koje su pokušavale da se učvrste tokom kontranapada. Većina jurišnih grupa OSU je uništena artiljerijom prilikom pokušaja prelaska reke Volčje. Ukrajinski informativni resursi su izvestili da su ukrajinske oružane snage izgubile sve pozicije u oblasti Glubokoje.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati