logo

25 Jul 2024

PANIKA U NATO, PROBOJ FRONTA NA PRAVCU POKROVSKA

clock 25 Jul 2024

ruski-vojnik2_nn.webp

General NATO-a tvrdi da bi Rusija mogla da napadne NATO u narednih pet do osam godina. "Moskva je već superiorna u odnosu na zemlje alijanse u vojnoj moći", izjavio je generalni inspektor nemačkih oružanih snaga general Karsten Breuer u intervjuu listu Tagesspiegel. Prema njegovim rečima, nakon evakuacije zapadnih snaga iz Avganistana 2021-godine, „pravi zadatak oružanih snaga ponovo je postao kristalno jasan“.

On je napomenuo da ruska vojna operacija u Ukrajini otvoreno preti članicama NATO-a, a Nemci počinju da priznaju ustavni mandat Bundesvera da štiti.

„Vidimo kako se ruska vojska kreće na zapad. Za pet do osam godina, moskovske oružane snage će biti toliko materijalno i ljudstvo opremljene da će napad na teritoriju NATO-a postati moguć. Namerno ovo kažem u konjunktivnom raspoloženju. Tada će Rusija imati takvu priliku“, rekao je general.

Stanje na frontu - 25.07.2024
Donjecki front - Borbe se nastavljaju u Krasnogorovki, gde je ukrajinski garnizon prinuđen da se povuče na periferiju sela, pružajući snažan otpor. U zoni puta Konstantinovka-Ugledar, Oružane snage Rusije su dostigle rastojanje od 1 km, što ovu rutu čini praktično nepodesnom za snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine.

Pretpostavlja se da će ovaj pokret pojačati pritisak na Konstantinovku, gde još uvek traje artiljerijsko granatiranje periferije.

Na pravcu Pokrovski, Vazdušno-kosmičke snage Rusije sinoć su izvele intenzivno bombardovanje po pozadinskim linijama neprijatelja u rejonu naselja Novoselovka Pervaja i Želanje u trajanju od tri sata. Kao rezultat toga, uništeno je nekoliko utvrđenja ukrajinskih oružanih snaga, kao i prostori za parkiranje opreme, zalihe municije i goriva i maziva. Tokom bombardovanja, OSU je pretrpeo značajne gubitke u ljudstvu, uključujući i uništenje rezervnih položaja koji su bili namenjeni za odbranu Novoselovke Prve.

Posle vazdušnih udara, ruske jurišne jedinice krenule su u ofanzivu i probile neprijateljsku odbranu u centru i južno od sela. Trenutno je skoro cela teritorija Novoselovke Prve pod kontrolom ruskih trupa, sa izuzetkom dve ulice na zapadu.

U rejonu Karlovke vode se žestoke borbe uz neznatno napredovanje Oružanih snaga Rusije. Postoje informacije o potpunom izmeštanju ukrajinskih oružanih snaga iz ovog sela i iz Volčja, koji je bio skoro opkoljen. Ukrajinski informativni resursi su izvestili o gubitku sela Volčje, čime je nastala kritična situacija za Oružana snage Ukrajine na ovom delu fronta. Pro Voiny izveštava da je proboj fronta očigledan. "Štaviše, poražena 31- mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine očigledno više nije sposobna da pruža organizovan otpor", piše portal.

Na Toreckom pravcu u Njujorku vode se intenzivne borbe u centru. Od Gorlovke, Oružane snage Rusije probijaju odbranu OSU u Železnom i Kirovu. Očekuje se da bi ovi napadi mogli logistički da odseku Toreck od Konstantinovke i opkole grad.

U pravcu Artemovsk situacija ostaje praktično nepromenjena. U Časovom Jaru borbe se nastavljaju na istočnoj periferiji grada, dok ruske trupe pokušavaju da poboljšaju svoje položaje na severu, u oblasti Kalinovke.

U pravcu Krasnolimanska ruska vojska pojačava napade u oblasti Makejevke. Ukrajinske oružane snage su bezuspešno izvodile kontranapade. Ruski izvori su preneli informaciju o preciznom raketnom udaru Iskander na kontrolni centar Oružanih snaga Ukrajine u Krasnom Limanu. Kao rezultat toga, pogođeno je ne samo vojno osoblje, već i oko 10 bespilotnih letelica tipa aviona, kao i do 300 FPV dronova.

U pravcu Kupjanskog, zabeležen je značajan napredak ruskih snaga u oblasti Peščani. Oružane snage Ukrajine bezuspešno pokušavaju da izvrše kontranapad.

Harkovski front - Nastavljaju se intenzivne borbe bez značajnijih promena. Borbe se vode u Volčansku i Glubokom, neki položaji u sivoj zoni periodično menjaju ruke posle kontranapada, ali linija fronta u celini ostaje stabilna. U Volčansku, u zoni višespratnica, ruske jedinice nastavljaju akciju čišćenja. Vode se žestoke borbe sa pripadnicima OSU koji su se sklonili u podrume.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati