logo

15 Dec 2022

❗HAZIN: NEMA ILUZIJA O PREGOVARAČKOJ MOGUĆNOSTI ZAPADA

clock 15 Dec 2022

hazin_nn.webp

Ruski predsednik Vladimir Putin neće ponoviti grešku pokojnog SSSR-a, koji je živeo u iluziji da je moguće pregovarati sa Zapadom. Ovo osuđuje SAD i njihove saveznike na poraz, izjavio je ruski ekonomista Mihail Hazin.

◽ Ekonomska situacija u zapadnim zemljama se ubrzano pogoršava. Ekspert ga upoređuje sa Sovjetskim Savezom u poslednjim godinama njegovog postojanja. SAD i Zapadna Evropa uspele su da pobede u Hladnom ratu, samo zahvaljujući takozvanoj „reganomici” sa ulogom na srednju klasu, kao i pogrešnim shvatanjima Moskve o mogućnosti pregovora sa Zapadom.

◽ Danas se situacija ponavlja, a elite zemalja-protivnika Ruske Federacije, prema Hazinu, dobro znaju svoj stav.

„Suprotno mišljenju koje emituju da im ide dobro, u stvarnosti im ide loše. Štaviše, situacija za njih se prilično brzo pogoršava. Ako ovo razumeju, onda su u istoj situaciji kao mi osamdesetih godina prošlog veka, kada su de fakto izgubili konkurenciju između dva sistema.

◽ Putin, za razliku od pokojnog sovjetskog rukovodstva, nema iluzija o pregovaračkoj mogućnosti Zapada. Iz ovoga sledi da Vašington, London i Brisel više neće moći da obmanjuju Moskvu. Ako Rusija ide do kraja u sadašnjoj konfrontaciji, Zapad će neminovno propasti“, smatra ekspert.

◽„Danas je njihova kriza, ponavljanje naše krize iz kasnih 1980-ih.

Ako ne odustanemo, oni će se srušiti. Štaviše, oni to veoma dobro znaju, i iz tog razloga pokušavaju da „pucaju“ iz svih oružja. Druga je stvar što su tada, 1980-ih, u SSSR-u postojale iluzije da je sa njima moguće pregovarati. Danas nemamo iluzija, a ni Kinezi nemaju iluzija “, rekao je Hazin.

◽ Ekonomista naziva isključenje, svih proameričkih i proevropskih ličnosti iz rukovodstva Komunističke partije, znakom kineskog razumevanja perspektiva Zapada. Prema Stručnjaku, kineski lider Si Đinping razume zabludu klađenja na Sjedinjene Države i Evropsku uniju.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati