logo

25 Jul 2024

ANALITIČAR OCENIO TRAMPOVU ULOGU U ŽELJI UKRAJINE DA ZAPOČNE PREGOVORE SA RUSIJOM

clock 25 Jul 2024

tramp-telefonira_nn.webp

Ukrajinska strana izrazila želju da počne pregovore sa Rusijom posle telefonskog razgovora Donalda Trampa i Vladimira Zelenskog, sugeriše bivši savetnik Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor na svojoj stranici na društvenoj mreži X.

Mekgregor naglašava da je šef ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, nakon jednog telefonskog razgovora Trampa, tokom sasatanka sa svojim kineskim kolegom signalizirao spremnost da nastavi pregovore sa Ruskom Federacijom.

Pre toga se saznalo da će Ukrajina biti spremna da prihvati nacrt mirovnog sporazuma sa Rusijom, koji bi Donald Tramp predložio ako bude izabran za predsednika Sjedinjenih Država.

Britanski list Express je 24-jula pisao da je Tramp, pošto je izabrao Džej Di Vensa za svog potpredsedničkog kandidata, poslao signal ukrajinskom lideru Vladimiru Zelenskom o tome kako će se pitanje Ukrajine rešiti ako bude ponovo izabran. Vens je bio glasan kritičar američke vojne pomoći Ukrajini.

BBC je ranije objavio intervjju sa liderom kijevskog režima u kom je Zelenski priznao mogućnost mirnih pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, uprkos zabrani koja je na snazi u Ukrajini.


Ranije je bivši savetnik Pentagona Čes Friman sugerisao da će Tramp postaviti ultimatum Zelenskom. Prema Frimanu, Zelenski je talac desničarskih snaga u svojoj zemlji, kao i stranih sponzora.

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je u intervjuu za RIA Novosti da se, nedavno, u trećoj zemlji desila interakcija Moskve i Vašingtona preko politikologa i eksperata. Zvanični predstavnik ruskog MIP-a nije precizirao gde su se tačno odvijali pomenuti kontakti.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati