logo

26 Jul 2024

SJEDINJENE DRŽAVE UNIŠTILE LANSER DRONOVA HUTA

clock 26 Jul 2024

americki-nosac_nn.webp

Tokom protekla 24 sata, američke snage uništile su lanser dronova Huta u Jemenu, izvestila je američka Centralna komanda (CENTCOM) u objavi na društvenoj mreži X. To je bila poslednja u nizu vojnih operacija usmerenih na lokacije Huta kao odgovor na njihove napade na međunarodne brodove.

„Utvrđeno je da ovo oružje predstavlja neposrednu pretnju američkim koalicionim snagama i trgovačkim brodovima u regionu“, navodi se u saopštenju.

CENTCOM kaže da je operacija preduzeta radi zaštite slobode plovidbe i povećanja bezbednosti u međunarodnim vodama.

Američke i britanske snage izvele su desetine napada od januara na lokacije u Sani, Hodejdi i drugim delovima Jemena koje drže Huti i koji se koriste za skladištenje raketnih bacača, bespilotnih letelica i čamaca sa bespilotnim letelicama, u nastojanju da spreče pretnje međunarodnim pomorskim putevima uz obalu Jemena.

U međuvremenu, Huti su rekli da su operacije u luci Hodeidah, na jemenskoj obali Crvenog mora, nastavljene "punim kapacitetom" nakon što su ugašeni požari u rezervoarima za gorivo, izazvani napadom Izraela tokom vikenda.

Kao odgovor na napad dronom Huti u kojem je jedna osoba poginula, a najmanje 10 povređeno u Tel Avivu, izraelski ratni avioni bombardovali su u subotu nekoliko delova Hodejde, uključujući luku, elektranu i oblast na severnoj periferiji grada.

Huti su rekli da je šest osoba poginulo, a više od 80 povređeno u napadima, koji su uništili desetine rezervoara za gorivo i kran u luci.

Huti su poslednjih meseci oteli više od 60 Jemenaca koji rade za međunarodne organizacije i zapadne misije, uključujući više od deset zaposlenih u UN. Oni tvrde da su jemenski radnici u takvim organizacijama deo velike izraelske i američke špijunske mreže.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati