logo

13 Jan 2023

OKUPLJANJA PRIPADNIKA BOŠNJAČKIH UDRUŽENJA UZ RATNE POKLIČE U BUŽIMU

clock 13 Jan 2023

buzim-mudzahedini_nn.webp

Iz Republike Srpske stižu osude i zahtevi za procesuiranje odgovornih za najnovija okupljanja pripadnika bošnjačkih udruženja pod zastavom tzv. Armije RBiH u Bužimu, koji su uzvikivali "Alahu ekber", uvrede na račun Srba i Republike Srpske i nosili ratne zastave.

◽"Okupljanje bošnjačkih udruženja u Bužimu pod zastavama takozvane Armije BiH i uz pokliče 'Alahu ekber' potvrda je kontinuiteta ponašanja Bošnjaka, i to ne samo u tom mestu već i u drugim delovima FBiH, a kažnjavanje takvih skupova bila bi najbolja preventiva", izjavio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.



◽ On je rekao da jučeršanje okupljanje u Bužimu predstavlja poruku mržnje i potvrđuje da u FBiH i dalje živi ideja da je dozvoljeno ubijati i proterivati Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta.

◽"Bošnjaci na taj način proizvode traumu kod srpskih logoraša i porodica koje su pod tim pokličem pretrpele najgore oblike torture kod žrtava.

Pod tim pokličima su i odsecane srpske glave na ozrensko-vozućkom ratištu i ubijani Srbi u ratu u BiH", rekao je Kojić u izjavi za Srnu.

◽ Ističe da takve poruke ne mogu doprineti pomirenju i suživotu, već izazivaju uznemirenost srpskih žrtava rata i njihovih porodica u Republici Srpskoj i mogu da se protumače kao loše poruke za budućnost.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati