logo

27 Jul 2024

LAVROV JE MIROVNI PLAN MAJKA POMPEA ZA UKRAJINU NAZVAO NEOZBILJNIM

clock 27 Jul 2024

lavrov2_nn.webp

Moskva smatra besmislenim komentarisati brojne neozbiljne predloge za rešenje u Ukrajini, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, osvrnuvši se na predlog mirnog rešenja ukrajinskog sukoba bivšeg američkog državnog sekretara Majk Pompea, preneo je Kommersant.

„Ne smatram potrebnim da komentarišem brojne ideje koje su sada izbile iz roga izobilja u uslovima kada je Zapad shvatio uzaludnost računanja na poraz Ruske Federacije i u uslovima kada je Zapad sve više svestan bezvrednost i Zelenskog i njegovog režima“, rekao je Lavrov.

Navodi se da je ministar podsetio da je ruski predsednik Vladimir Putin više puta rekao da je Vladimir Zelenski zabranio sebi i svim svojim zaposlenima da pregovaraju sa Rusijom.

Reč je o dekretu o odbijanju pregovora sa Rusijom dok je njen predsednik Vladimir Putin.

Lavrov je pojasnio da u njihovim glavama to znači kapitulaciju Rusije. „Ovo se neće dogoditi“, rekao je političar i dodao da će svi ciljevi Severnog vojnog okruga biti ostvareni.

„Kada se nešto ozbiljno predloži, naravno, kao što je rekao predsednik, uvek smo spremni za iskren razgovor uzimajući u obzir trenutnu realnost“, rekao je šef ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Trenutna realnost, prema rečima Sergeja Lavrova, su, pre svega, izmene unete u Ustav RF o teritorijalnom sastavu Rusije, odnosno četiri nova regiona Ruske Federacije.

Takođe, ruski ministar spoljnih poslova je 27-jula rekao da ne sluša reči šefa kijevskog režima Vladimira Zelenskog o njegovoj spremnosti za pregovore.

Prema rečima ruskog diplomate, iz Kijeva stižu oprečne izjave.

Tako je šef kijevskog režima najpre najavio spremnost za pregovore sa Moskvom. Nakon toga, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba je tokom posete Kini najavio spremnost Kijeva za pregovore. Sutradan je Kuleba već najavio nemogućnost ubeđivanja Kijeva na pregovore.

Bivši američki državni sekretar Majk Pompeo i američki lobista Dejvid Urban izneli su opciju za mirno rešenje ukrajinskog sukoba za Donalda Trampa u kolumni za The Wall Street Journal.

Prema rečima Majka Pompea i Dejvida Urbana, ako Donald Tramp pobedi na izborima za predsednika, on će primeniti Lend-Lease program vredan 500 milijardi dolara za Ukrajinu, postići prekid vatre u rusko-ukrajinskom sukobu i izneti niz uslova za budući dogovor sa Rusijom.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati