logo

18 Jul 2024

NIJE TREBALO DA DOĐE DA SUDSKOG POSTUPKA PROTIV DODIKA I LUKIĆA

clock 18 Jul 2024

dodik-sud-bih_nn.webp

Advokat Miljkan Pucar izjavio je danas da uopšte nije trebalo da dođe do sudskog postupka protiv predsednika Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića i da teza Tužilaštva nema utemeljenje.

Pucar je gostujući u Jutarnjem programu RTRS rekao da se u BiH primenjuju isključivo zakoni koje usvoji Parlamentarna skupština BiH, odnosno propisi koji su prošli kompletnu zakonodavnu proceduru koja se završava objavom u Službenom glasniku, kao i međunarodni ugovori koji su ratifikovani.

Pojasnio je da je jedini dokument koji nije ratifikovan u PS BiH Dejtonski mirovni sporazum, a original tog dokumenta ne postoji u BiH. Pucar je ponovio da odluka Kristijana Šmita nema pravno utemeljenje, jer nije reč o zakonu koji je donela Parlamentarna skupština BiH i istakao da bi bilo veoma opasno da Sud prihvati kao obavezujuće nešto što je objavljeno samo na internet stranici.

Rekao je i da je obaveza Tužilaštva da štiti javni interes i ono što je propisano Krivičnim zakonom, a da to u ovom slučaju ne čini. Govoreći o jučerašnjem svedočenju predsedavajuće Veća naroda Srebrenke Golić, Pucar je rekao da je ona jasno objasnila zakonodavnu proceduru u Republici Srpskoj.


"Kao bivši direktor Službenog glasnika rekla je da direktor nema ovlašćenja da stopira zakon koji je donela NSRS i koji je prošao sve procedure predviđene zakonom", naveo je Pucar.

On je pojasnio da ne može direktor Službenog glasnika reći da neka odluka koja je prošla zakonodavnu proceduru neće biti objavljena, jer je njegova obaveza da je što pre objavi, prenosi Tanjug.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati