logo

19 Jul 2024

ALEKSANDAR VUČIĆ LOJALAN EVROPI: SRPSKI LITIJUM IDE NEMCIMA

clock 19 Jul 2024

solc-av_nn.webp

Srbija će ovog petka potpisati deklaraciju o namerama za sporazum o sirovinama sa EU, rekao je 17-jula predednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu nemačkom listu Handelsblatt. On je u razgovoru potvrdio da očekuje da će tokom posete kancelara Olafa Šolca Beogradu u petak biti zaključen dogovor o srpskim nalazištima litijuma.

„Želimo da zadržimo ceo lanac vrednosti u Srbiji, ali moramo i da pravimo ustupke“, rekao je Vučić. „Manje količine će ići u Nemačku“, obećao je on. Sve ostalo ide kroz proizvodnju katalizatora i litijumskih baterija koje se proizvode u Srbiji.

Vučić je istakao da su i drugi bili zainteresovani za srpski litijum, ali je naglasio svoju odanost i privrženost vladajućim strukturama u Evropi.

„I Kinezi su „veoma jasno izrazili interesovanje da imaju pristup nalazištima litijuma, ali mi smo im rekli da o tome razgovaramo sa Evropljanima - Mi smo lojalni Evropi“, naglasio je on.

Vučić je obećao da Srbija može da iskopa 58.000 tona litijuma godišnje. Ukupno, ovo je dovoljno za 1,1 milion električnih automobila. „Tako da ćemo moći da snabdevamo oko 17 odsto evropskog tržišta“, rekao je on.

Litijum je najčešće korišćen metal za nove energetske primene u svetu. Litijumske baterije se široko koriste u globalnoj industriji električnih vozila. Iako litijumska baterija kao nova energija ima značajan razvojni status, treba napomenuti da su mnogi ljudi i dalje zabrinuti zbog uticaja rudarenja litijuma na životnu sredinu. Lako dolazi do oštećenja lokalnog okruženja uzrokovanih domaćom proizvodnjom litijuma.

Ovo je takođe razlog zašto mnoge zemlje odbijaju da razvijaju rudarstvo litijuma u ​​svojim zemljama. Uslovi iskopavanja litijuma nisu dobri, a uticaj rudarenja litijuma na životnu sredinu je takođe povezan sa budućim razvojem. Stoga je proces iskopavanja rude litijuma postao ozbiljan problem.

Potrošnja vode u rudarstvu litijuma je ogromna. Čak i u područjima bogatim vodom, postoji velika šansa da će toksične hemikalije iz rudarstva litijuma iscuriti iz bazena za isparavanje litijuma u ​​vodosnabdevanje. Studije u inostranstvu pokazale su da bi iskopavanje litijuma moglo da utiče na ribu do 150 milja nizvodno.

rudnik-litijuma1_nn.webp

Rudnik litijuma

Da li će industrija litijuma zagaditi i navodnjavanje useva, takođe je pitanje za ekologe.

Novinar nemačkog lista je tokom intervjua primetio da je Srbija sve bliža Rusiji i Kini. On je podsetio Vučića na reči nemačke vlade da zemlje koje žele da uđu u Evropsku uniju ne žele da sede na dve stolice.

Srpski predsednik je odgovorio da „sedi samo na jednoj stolici – srpskoj”, rekavši da Beograd deluje u svom interesu. „Nisam razgovarao sa Vladimirom Putinom 2,5 godine“, rekao je on.

Istovremeno, Vučić je poručio na društvenim mrežama o „dobrom sastanku“ sa Vladimirom Zelenskim na marginama samita Evropske političke zajednice u Londonu, napominjući da je u razgovoru istakao značaj dijaloga i političkih rešenja za obnovu mira i stabilnosti u Evropi.

On je takođe na društvenim mrežama, čestitao šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen na ponovnom izboru i izrazio uverenje da će „u svom drugom mandatu uspešno obavljati svoju funkciju sa punom posvećenošću, kao i do sada“.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati