logo

19 Jan 2023

EVROPSKI PARLAMENT PODRŽAO ZAHTEV TZV. KOSOVA ZA ČLANSTVO U EU

clock 19 Jan 2023

evropski-parlament_nn.webp

Evropski parlament podržao je danas zahtev za članstvo lažne države Kosovo u EU i pozvao na intenziviranje dijaloga Beograda i Prištine na osnovu – međusobnog priznavanjam prenosi Politika. Ovo su, između ostalog, zahtevi u amandmanima koji su usvojeni uz Godišnji izveštaj o implementaciji zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, izvestioca Dejvida Mekalistera, a koje su podnele socijal-demokrate. Za ove amandmane Evropska narodna partija (EPP) zatražila je odvojeno glasanje (split vote), prenele su „Novosti”.



◽ U usvojenim amandmanima osuđuje se niz „eskalatornih poteza” Srbije i aktera podržanih od strane Srbije, koji uključuju „nelegitimne blokade, nasilne napade i pretnju vojnom akcijom”. Dodaje se da je nezavisnost tzv. Kosova nepovratna, a ponavlja se i poziv državama-članicama EU, koje to do sada nisu učinile, da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, piše Sputnjik.

◽ Mekalisterov tekst usvojen je sa 407 glasova za, 92 protiv i 142 uzdržana.

U dokumentu se, između ostalog, žali zbog niskog usaglašavanja Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom i ponavlja pozicija EP da Srbija treba da nastavi sa otvaranjem narednih pregovaračkih poglavlja tek kada „osnaži posvećenost reformama u oblasti demokratije i vladavine prava i demonstrira punu usaglašenost sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom”.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati