logo

24 Jan 2023

❗GERVALA / ZAJEDNICA SRPSKIH OPŠTINA JE MRTAV PREDLOG

clock 24 Jan 2023

donika-gervala_nn.webp

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala izjavila je da je Zajednica srpskih opština mrtav predlog i da je Ustavni sud utvrdio da 23 člana Sporazuma o ZSO nisu u skladu sa Ustavom takozvanog Kosova, prenosi "Ekonomija onlajn".

◽"Beograd zaista priča o Zajednici, ali taj predlog je mrtav i ne može da se oživi. Ustavni sud je odlučio da do toga ne može da dođe.

Nije moguće naći vladu u demokratskom svetu koja je spremna da primeni nešto što krši njen ustav", rekla je Gervala u intervjuu za estonski medij "ERR".

◽ Za Gervalu je "jednonacionalno udruživanje, koje Srbija traži", rešenje iz 19. veka.

◽"Za nas nije problem da Srbima damo ista prava koja imaju manjine u Srbiji. Trenutno garantujemo veća prava manjinama nego bilo ko drugi u regionu", dodala je Gervala.



◽ Gervala je kao primer navela Bosnu i Hercegovinu, koja se, prema njenim rečima, pretvorila u nefunkcionalnu državu, jer je srpski entitet dobio izvršnu vlast.

◽"Tako nešto nećemo raditi na Kosovu. Prava manjina su važna, mi smo multietnička zemlja, ali davanje takvih prava koja parališu našu zemlju i čine je nefunkcionalnom neće se desiti", kazala je Gervala.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati