logo

06 Feb 2023

AMBASADOR AMERIKE SAMO U SRBIJI MOŽE DA DRŽI LEKCIJE

clock 06 Feb 2023

hil1_nn.webp

Nedavno je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto konstatovao da je mišljenje američkog ambasadora u Budimpešti "potpuno nevažno", jer on "nema veze" sa unutrašnjim političkim procesima u Mađarskoj, a mešanje u njih "nije njegov posao".

▪️ Istog dana je turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu poručio američkom ambasadoru u Ankari da "skloni svoje prljave ruke sa Turske", dodajući da je već godinama jedan od najvećih problema njegove zemlje to što se svaki američki ambasador koji stigne u Tursku prvo "pita kako mogu da naudim Turskoj".



▪️ Očigledno je da je Dodik poslužio kao svojevrsna inspiracija Sijartu, s obzirom na to da je ovo sve izrekao nekih mesec dana pre mađarskog kolega i političkog saveznika, koji je to samo dodatno uobličio. Lepo je videti kada neki Srbin inspiriše druge na otpor neokolonijalnoj bahatosti.

▪️ Zbog svega ovog je bitno podvući da u Srbiji ponašanje američkog ambasadora nije ništa bolje od njegovih kolega u Mađarskoj, Turskoj i BiH – a i mnogim drugim zemljama.

▪️ A početkom februara ove godine je Hil otišao još dalje od saveta i lekcija.

On nas je doslovce obavestio da se Srbija "već opredelila za Zapad". I ne samo to, nego da "veza sa Rusijom slabi iz dana u dan".

▪️ Nažalost, iako je autor ovih redova siguran da slično misli veći deo javnosti u Srbiji, za razliku od gore pomenute trojice političara, niko od zvaničnika Srbije se još uvek nije oglasio povodom Hilovog neprihvatljivog ponašanja. Narod koji se, mimo mnogih svojih političara, žilavo odupire zapadnoj agresiji već tri decenije, to zaslužuje.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati