logo

19 Feb 2023

❗BEĆIROVIĆ / NA SLEDEĆOJ SEDNICI PREDSEDNIŠTVA BIH RAZMOTRITI GRANICU SA SRBIJOM

clock 19 Feb 2023

denis-becirevic_nn.webp

Na sledećoj redovnoj sednici Predsedništva BiH treba razmotriti izveštaj Državne komisije za granicu sa Srbijom, s obzirom na to da je, kako je ocenio bošnjački član Predsedništva BiH, pitanje razgraničenja sa susedima, jedno od važnijih za državu, prenosi RTV.

▪️ Jedno od otvorenih bilateralnih pitanja u odnosima BiH i Srbije odnosi se na regulisanje međudržavne granice, odnosno potpisivanje Ugovora o državnoj granici.



▪️ "U tom kontekstu, pitanje zaključivanja ugovora o granici između dve suverene države, u skladu s principima mirnog rešavanja sporova prema povelji Ujedinjenih nacija, predstavlja prioritetno pitanje i u interesu je obe države", naveo je Bećirović, preneo je portal "Klix.ba".

▪️ Ugovorno regulisanje pitanja državne granice između BiH i Srbije bilo je tema razgovora na najvišem političkom nivou, ali nije bilo sastanaka ovlašćenih komisija za granice dve države u njihova poslednja dva mandata.



▪️ U pregovorima između BiH i Srbije, sporne su četiri lokacije na istoku BiH, koje ukupno obuhvataju 40 kvadratnih kilometara. U pitanju se: područje Hidrocentrale Zvornik, Hidrocentrale Bajina Bašta, deo pruge Beograd – Bar (selo Štrpci, opština Rudo), kao i enklava Međurječje, koja je deo opštine Rudo, ali je u potpunosti okružena teritorijom Priboja u Srbiji.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati