logo

25 Feb 2023

❗ANĐELKOVIĆ / SUKOB RUSIJE I ZAPADA ĆE DOVESTI DO URUŠAVANJA ZAPADNE GLOBALNE DOMINACIJE

clock 25 Feb 2023

andjelkovic_nn.webp

Specijalna ruska vojna operacija u Ukrajini je sukob Rusije i vodećih zapadnih država na čelu sa Vašingtonom, koji će dovesti do urušavanja zapadne globalne dominacije i uspostavljanja ravnopravnijih odnosa u svetu, ocenio je istoričar Dragomir Anđelković u izjavi Srni.

▪️ Povodom godinu dana od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, Anđelković je rekao da će taj sukob očigledno potrajati, ali je ukazao da je od ogromnog značaja i za Srbe, jer se sada lome svetski odnosi.

▪️ “To je sukob koji treba da dovede i dovešće, samo je pitanje vremena, do urušavanja zapadne globalne dominacije i uspostavljanja ravnopravnijih odnosa u svetu i to je za Srbe prvorazredna stvar. Zato je važna stvar da sada istrajemo i ne dajemo ustupke ni o pitanju Kosova niti bilo kom drugom pitanju, jer se već vidi svetlo na kraju tunela”, ocijenio je Anđelković.

▪️ Anđelković je podsetio na “veliku prevaru Zapada” koji je početkom devedesetih godina prošlog veka ponudio Rusiji navodnu ravnopravnost i saradnju, jer je hladni rat tumačen kao završetak ideološkog sukoba.



▪️ Zapravo, kaže on, pokazalo se da je hladni rat bio više od toga, da je to bio geopolitički sukob i da Zapad želi da pokori i Rusiju i sve druge države koje mu se opiru.

▪️ “Rezultat toga je otpor koji je Moskva morala konačno da pruži i to se dogodilo početkom prošle godine kada su Amerikanci došli na prag ruske kuće i evidentno se spremali da idu dalje”, rekao je Anđelković.

▪️ On je ukazao da je Kina svesrdno stala uz Rusiju jer je svesna da je, nakon Rusije, sledeća na udaru ona.

▪️ Prema njegovim riječima, Kina se nije vojno umiješala u sukob, ali na sve načine podržava Rusku Federaciju.

▪️ “Kina je napravila još jedan korak napred – prošle godine je podržavala Rusiju, ali je po mnogim parametrima bila neutralna, a sada je mnogo črvršće stala uz Rusiju jer je svesna da je ovo jedna vrsta postmodernog trećeg svetskog rata, gde i njena sudbina zavisi od onoga što Moskva postigne u Ukrajini”, naveo je Anđelković.



▪️ On je dodao i da su mnoge države sveta, od Latinske Amerike, preko Afrike i Azije, stale su uz Rusiju, ali na diskretan način, jer su svesne da Amerika i dalje u globalnim razmerama ima moć da deluje bilo gde dok Rusija i Kina pre svega imaju radijus dejstva u svom neposrednom okruženju.

▪️ “Neke države se kao što je Venecuela hrabro opiru Americi, bez obzira na to što su u njenom dvorištu, ali većina se ipak plaši većih posledica. Polako teče proces oslobađanja i mnoge države zauzimaju sve čvršću poziciju odbacivanja zapadne dominacije i taj proces će se nastaviti”, zaključio je Anđelković.

▪️ Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini počela je 24. februara 2022. godine. Početak operacije objavio je ruski predsednik Vladimir Putin, koji je istakao da će Moskva težiti “demilitarizaciji i denacifikaciji” Ukrajine, te pozvao ukrajinske vojnike da odlože oružje.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati