logo

28 Feb 2023

❗RIA NOVOSTI / SRBIJA PRISTALA DA SE NEĆE MEŠATI U ČLANSTVO KOSOVA U MEĐUNARODNIM ORGANIZACIJAMA

clock 28 Feb 2023

av-vino_nn.webp

Plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, koji je predložila Evropska unija, podrazumeva da Srbija neće biti protiv članstva samoproglašenog Kosova u međunarodnim organizacijama, proizilazi iz objavljenog teksta dokumenta koji je ranije usaglašen, prenosi ruska agencija RIA NOVOSTI.

▪️ „Stranke polaze od toga da nijedna od njih dve ne može predstavljati drugu stranu u međunarodnoj areni ili delovati u njeno ime.

Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji“, navodi se.

▪️ Pored toga, plan podrazumeva prepoznavanje registarskih tablica, pasoša i drugih dokumenata, stvaranje predstavništava i intenziviranje odnosa u različitim oblastima. Osim toga, nijedna strana ne bi trebalo da blokira delovanje druge na putu ka pridruživanju EU.

▪️ Beograd i Priština će, u okviru moguće normalizacije, morati da stvore zajednički komitet pod predsedavanjem EU, koji će pratiti sprovođenje tačaka sporazuma.



▪️ U ponedeljak je u Briselu održana nova runda razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i lidera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija pod pokroviteljstvom EU . Šef evropske diplomatije Žozep Borel je, nakon njihovih rezultata, rekao da su se strane saglasile da idu putem normalizacije odnosa koji je predložila Evropska unija.

user-image

Grga

clock 2023-02-28 16:39:13

Kad si sretan što si sa braćom.?

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati