logo

07 Mar 2023

DODIK / AMERIČKA AMBASADA U BIH POKAZALA DA JE NA STRANI MUSLIMANA

clock 07 Mar 2023

dodik10_nn.webp

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodika izjavio je da je američka Ambasada svojim saopštenjem o izjavi poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića pokazala da je na strani muslimana i da Srbi treba da se zamisle o tome.

"Dozvoliti da neko ko je verski lider preti oružjem, to znači da se ovde uvodi politički islam u oružanom smislu, kako je to činjeno u nekim drugim mestima u svetu. Ako ambasador SAD misli da je to u redu i da to iskoristi kao napad na Republiku Srpsku, odnosno lično na mene, onda to više govori o njemu, a ne o meni", rekao je Dodik.



Dodik je kritikovao američkog ambasadora u BiH Majkl Marfi da je prevazišao sve okvire uljudnog diplomatskog ponašanja i da jasno pokušava da stavi do znanja na čijoj je strani, zbog ne osuđivanja ratnohuškačke retorike poglavara Islamske zajednice BiH Huseina Kavazovića.

Iz Ambasade SAD u BiH danas je saopšteno da su izjave i reagovanja koji dominiraju političkim diskursom u BiH duboko destruktivni za zemlju i njeno društvo, te da je posebno razočaravajuće kada bilo koji verski vođa pominje ili preti nasiljem kao rešenjem problema u BiH.



"Sugestija da postoji veća potreba za 'mirom i tolerancijom' u BiH je dobra, ali se ova preporuka mora jednako primeniti na političke vođe BiH, kao i na njene verske vođe, i ništa manje na predsednika Republike Srpske Milorada Dodika", naveli su iz američke Ambasade u BiH, nakon što je poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović izjavio da "zemlju treba braniti oružjem, ako institucije BiH padnu".

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati