❗MITROPOLIT JOANIKIJE / Tzv. francusko-njemački sporazum ne...

17 Mar 2023

❗MITROPOLIT JOANIKIJE / TZV. FRANCUSKO-NJEMAČKI SPORAZUM NEPRIHVATLJIV – KOSOVO TRETIRA KAO NEZAVISNO

clock 17 Mar 2023

mitropolit-joanikije_nn.webp

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je danas da je predlog tzv. francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.

„Taj sporazum od strane Srbije nije potpisan. Međutim, ako je tekst sporazuma definisan kao okvir za dalje pregovore, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država, onda je on u potpunosti neprihvatljiv“, rekao je Vladika u intervjuu Radio-Svetigori povodom devetnaeste godišnjice od martovskog pogroma srpskog naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji.On podseća da su taj sporazum sačinile zemlje koje su tada bile garant mira i sigurnosti za srpski narod i njegove svetinje na KiM. "Sedamnaestog marta 2004. godine njemački vojnici, pripadnici KFOR-a nijesu prstom mrdnuli dok su šiptarski teroristi pljačkali i palili svetinje: devet crkava u Prizrenu, među kojima i Bogorodicu Ljevišku, Bogosloviju i rezidenciju Episkopa raško-prizrenskog".

"Eto kakva nam je bila njemačka zaštita.

Francuzi su isto tako dopustili da šiptarski teroristi opljačkaju i zapale manastir Devič i da razore grob Svetog Joanikija Devičkog", podsetio je mitropolit crnogorsko-primorski. Po njegovim rečima, dvoličnost koju su tada pokazali Nemci i Francuzi ne sme se zaboraviti.

„Još je manja sigurnost za naš narod i njegove svetinje na Kosovu i Metohiji tzv. francusko-njemački sporazum“, zaključio je Mitropolit Joanikije, a prenosi Mitropolija.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati