logo

17 May 2024

DODIK IZJAVIO DA SE U SAVETU BEZBEDNOSTI POKAZALO SVO LICEMERJE ZAPADA

clock 17 May 2024

dodik4_nn.webp

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da svo licemerje u međunarodnom pravu dolazi sa Zapada, što se pokazuje u Savetu bezbednosti u UN gde Kristijan Šmit neće doći kada predsjedavaju Rusija i Kina, ali hoće kad predsedava Amerika, prenela je novinska agencija SRNA.

Izdanje navodi da je Dodik istakao da se u tom telu UN vidi potpuna podela u stavovima, te da su oni koji sprovode silu ignorisali pristup Rusije i Kine.

"Neverovatno je do čega su došli svetska organizacija i Savet bezbednosti UN. Predviđeno je da visokog predstavnika imenuje Savet bezbednosti UN, a onda pod pritiskom SAD i njihovih saveznika dovedu neimenovanog Šmita da se obrati", citira SRNA Dodika u njegovom obraćanju novinarima u Banjaluci.

Kako piše u publikaciji, Dodik je ponovio da se predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović lažno predstavio pred Savetom bezbednosti UN, i da o njegovom nastupu nije postignuta saglasnost u BiH. Pri tome je istakao da je Bećirović, iako nije usaglašen njegov nastup pred Savetom bezbednosti UN, rekao da on nastupa u ime BiH i lažno se predstavio na najvišem nivou svetskog organizovanja.

"Dodik je istakao da je Bećirović derogirao sam Savet bezbednosti, koji je postao faktor nestabilnosti u BiH umesto stabilnosti", piše SRNA.

"Koliko su netačne, površne i lažne tvrdnje Bećirevića govori i činjenica da je Haris Silajdžić tužio Republiku Srpsku i tražio da odgovori da li ona ima pravo da se obrati Savetu bezbednosti.

Utvrđeno je da ima, jer je Republika Srpska strana potpisnica aneksa Dejtonskog sporazuma, između ostalog i Aneksa četiri i kao takva ima pravo da se obraća međunarodnim institucijama, pogotovo onima koji su zaduženi za praćenje mira na prostoru BiH", rekao je Dodik.

Dodik je u svom obraćanju istakao da je Republika Srpska u Aneksu 10 utvrđena kao jedan od pet subjekata koji biraju visokog predstavnika, ali da joj to pravo nije omogućeno, "što je krah međunarodnog prava", naveo je i naglasio da Savet bezbednosti juče ni o čemu nije glasao i da je veoma je važno da je to telo UN-a posredstvom ruskog predstavnika upoznato o izvještaju Vlade Republike Srpske.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati