logo

22 Sep 2022

❗LEONKOV: KINA BI MOGLA ZAPOČETI RAT SA SAD

clock 22 Sep 2022

kina-amerika_nn.webp

Kina bi mogla započeti rat sa SAD i namerava da dobije pomoć od Rusije, izjavio je vojni ekspert Aleksej Leonkov.
Kineski lider je pozvao vojsku da se pripremi za rat. Si Đinping je održao govor na konferenciji o nacionalnoj odbrani i vojnim reformama u Pekingu. Si je rekao da vojnici moraju da se usredsrede na pripremu za vojnu akciju. On je takođe podsetio da je poslednjih godina kineska vojska unapređena i da sada ima novi sistem i strukturu.

◽ Kako je vojni ekspert Aleksej Leonkov objasnio glavnom urednuku časopisa Arsenal otadžbine, lider NRK je upozorio vojsku na mogući neminovni rat sa konkretnim neprijateljem – Sjedinjenim Državama. Mnogo toga ima veze sa najnovijim upozorenjem Džoa Bajdena da će se SAD založiti za Tajvan ako bude potrebno.


Stav i postupci Vašingtona grubo narušavaju princip „jedne Kine“ i približavaju se velikom sukobu. Peking već duže vreme radi na ponovnom mirnom ujedinjenju sa ostrvom. Međutim, Kina sve više jasno stavlja do znanja da se to neće dogoditi.

◽ „Sada postoji vremenski faktor: kada Peking počne da deluje. Ako bude čekao predugo, ravnoteža će se preokrenuti u korist Vašingtona i njegovih partnera na Pacifiku. Ako Kina reaguje brzo, postići će rezultate“, rekao je ekspert. „Ne može se isključiti da će usled ovih akcija doći do vojne konfrontacije, zbog čega je saopšteno da se spremaju za neprijateljstva.

◽ Pripremajući se za predstojeći rat, Kina pomno prati dešavanja u Ukrajini.

Tako su lideri Ruske Federacije i Kine na samitu ŠOS razgovarali o toku ukrajinskog sukoba. Prema rečima Leonkova, u kritičnom trenutku Peking očekuje da dobije pomoć od Moskve i ona će je pružiti.

◽ „Moskva će definitivno stati na stranu Pekinga u kinesko-američkom sukobu. Rusija je već rekla da je Tajvan Kina. Mi ćemo pružiti svu neophodnu pomoć. Nije džabe što u poslednje vreme izvodimo vojne vežbe sa Narodnooslobodilačkom vojskom Kine. Pružaćemo vojno-tehničku i pravednu vojnu pomoć. Sve će zavisiti od okolnosti koje će se razviti“, objasnio je govornik i skrenuo pažnju na to da su poslednjih godina Rusija i Kina sve bliže i vojno i ekonomski i da im Peking pruža impresivnu podršku.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati