logo

24 Sep 2022

VUČIĆ - POSLE SASTANKA SA LAVROVOM U NJUJORKU

clock 24 Sep 2022

av-lavrov_nn.webp

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Njujorka gde se sastao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.
Podsetimo, Vučić je u sredu govorio na Generalnoj debati svetskih lidera u Ujedinjenim nacijama.
"Ova zima će biti veoma teška, a sledeća će biti još teža", rekao je Vučić.

◽ "Razgovarali smo o bilateralnim odnosima, energetici i zahvalilio sam na podršci teritorijalnom integritetu Srbije", rekao je Vučić.


Govoreći o tome da se situacija u svetu komplikuje i da će biti sve gore on je rekao da su neki evropski lideri tražili susret sa Lavrovom, ali da su morali zahtev da povuku jer je stigla zabrana.
„Toga nikada nije bilo“, rekao je Vučić.

◽ Govoreći o pozivima da se Rusiji ograniči pravo veta u UN, Vučić je naglasio da Srbija za to neće glasati, ako do toga dođe.
Na pitanje kako komentariše pozive da Rusija bude izbačena iz Saveta bezbenosti UN Vučić je rekao da postoji više opcija i da se razrađuju.



◽ „Jedna je da se Rusiji ograniči pravo veta i za to je potrebna dvotrećinska većina Generalne skupštine. Srbija za to neće glasati. Mogu i da se pozovu na to da Rusija nije pravno-formalni sukcesor SSSR-a. Ako se to desi, to će biti rušenje postojećeg međunarodnog pravnog poretka“, rekao je Vučić i dodao da je za obe odluke potrebno da Kina bude uzdržana.

◽ „Uveliko se razrađuju planovi po tom pitanju, a za nas bi to bila katastrofa“, rekao je Vučić.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati