logo

04 Nov 2022

⁉️ PREDSTAVNIČKI DOM POD KONTROLOM REPUBLIKANACA BI OPOZVAO BAJDENA

clock 04 Nov 2022

bajden4_nn.webp

Većina birača očekuje da će se američki predsednik Džo Bajden suočiti sa postupkom opoziva ako republikanci povrate kontrolu nad Kongresom na američkim parlamentarnim izborima na polovini mandata predsednika SAD sledeće nedelje, pokazala je nova anketa.

Anketa kompanije „Rasmusen riports“ pokazala je da 54 odsto birača veruje da bi Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca opozvao Bajdena. Dvadeset dva odsto vidi taj ishod kao „veoma verovatan“.

Poređenja radi, 32 odsto ispitanika reklo je da ne misli da je impičment verovatan, uključujući 12 odsto koji to smatra „potpuno neverovatnim“.

Oko 13 odsto birača reklo je da nije sigurno. Anketa je rađena manje od nedelju dana pre izbora za Kongres SAD 8. novembra, u kojima se predviđa da će Bajdenova Demokratska partija izgubiti kontrolu nad Predstavničkim domom, a možda i Senatom.

Dok je najnovija anketa „Rasmusena“ pokazala da birači u velikoj meri očekuju da će Bajden biti opozvan, ranije istraživanje pokazalo je da većina Amerikanaca takođe želi da predsednik bude svrgnut. „Rasmusenova“ anketa sprovedena u septembru pokazala je da 52 odsto birača veruje da bi Bajden trebalo da bude opozvan, u poređenju sa 42 odsto koji su se protivili opozivu, prenosi RT.Čak i ako bi Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca glasao za opoziv Bajdena, predsednik verovatno ne bi bio uklonjen sa funkcije. Ustav nalaže da najmanje dvotrećinska većina Senata glasa za smenu predsednika.

Međutim, postupak opoziva bi verovatno potkopao Bajdenovu političku agendu i dao bi republikancima priliku da osvoje političke poene. Ako pobedi, Republikanska stranka bi takođe mogla da tvrdi da ima mandat da sprovede impičment, jer, kao što je pokazala anketa, to je ono što su Amerikanci očekivali da dobiju kada su glasali za republikanske kandidate.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati