logo

24 Nov 2022

⚡PLAN ZA AMERIČKU BAZU NA KOSOVU

clock 24 Nov 2022

bondstil_nn.webp

Americi je stalo da sada izdominira na Balkanu da bi na svaki način smanjila mogućnost uticaja Rusije na ovaj region i otuda priča koja potiče navodno iz Prištine, a u stvari je zahtev SAD-a da ima stalnu vojnu bazu na Kosovu i Metohiji.

◽ Ovo za „Sputnjik“ izjavio Ljubinko Đurković, penzionisani pukovnik Vojske Srbije i komandant drugog bataljona 125. motorizovane brigade Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije tokom bitke na Košarama.

◽„Amerika u okviru misije Kfor, koja je pod komandom severoistočne NATO komande već ima svoju bazu Bondstil, ali sada želi da se dodatno osigura i dobije bazu koja ne bi bila vezana za misiju Kfora,“ smatra pukovnik Đurković.



◽„Amerika od Kosova i Metohije želi da stvori svoj „nosač aviona na kopnu“ koji im je potreban za konačni obračun koji oni planiraju sa Rusijom,“ uveren je pukovnik Đurković.

◽ Ministar odbrane u privremenim prištinskim institucijama Armend Mehaj ponovo je zatražio uspostavljanje stalne američke vojne baze na Kosovu i Metohiji. Mehaj je taj zahtev izneo na sastanku sa američkom kongresmenom Ričijem Toresom, uz ocenu da bi stalna američka vojna baza na Kosovu služila kao garancija bezbednosti, mira i opšte stabilnosti regiona.



◽ Na pitanje novinara „Sputnjika“ šta može s tim u vezi da uradi Srbija, Đurković kaže da Srbija može samo diplomatskim putem da pokuša da zaustavi ovu američku nameru i to tako što će od Ujedinjenih nacijam, odnosno Saveta bezbednosti zatražiti da eventualno donese Rezoluciju koja bi to onemogućila i gde bi iznela razloge za to od kojih je prvi da Kosovo nije država, već je u sastavu Srbije po Rezoluciji 1244.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati