logo

30 Nov 2022

❗KEDMI: PROPALI SVI POKUŠAJI SAD DA OTVORE „DRUGI FRONT“ PROTIV RUSIJE

clock 30 Nov 2022

kedmi_nn.webp

SAD su pokušale da otvore „drugi front“ protiv Rusije, ali nije bilo voljnih da se žrtvuju u bici sa Ruskom Federacijom. Ovo je izjavio izraelski vojno-politički ekspert, Jakov Kedmi.

◽ Vašington je planirao da utiče na rusku „specijalnu operaciju“ u Ukrajini stvaranjem drugog fronta – novog žarišta nestabilnosti, koje bi primoralo Moskvu da deo svojih snaga upotrebi u drugom pravcu.

◽ Prema rečima Kedmija, pre svega je reč o potencijalnoj invaziji Gruzije na Južnu Osetiju, ili o dejstvima moldavskih trupa u Pridnjestrovlju.

Međutim, među gruzijskim političarima nije bilo osobe spremne, da ponovi fijasko Mihaila Sakašvilija.

◽„U Gruziji je američki ambasador pokušao da natera premijera da otvori drugi front u Tbilisiju, ali mu je ovaj saopštio da neće da se meša u ovo, rekavši: „Što se tiče Moldavije i Pridnjestrovlja, svaki pokušaj će se završiti katastrofom za Kišinjev“, otkrio je Kedmi.

◽ Sukob u Južnoj Osetiji svojevremeno su izazvale SAD. Američki ambasador je aktivno huškao Sakašvilija, obećavajući mu pomoć Vašingtona.

Međutim, Gruzija nije dočekala nikakvu vojnu podršku, i kao rezultat toga pretrpela je poraz. Svaki drugi front protiv Rusije, oslanjajući se na Amerikance, čeka sudbina Gruzije, siguran je analitičar.

◽„Niko neće priteći u pomoć ni Moldaviji, ni Gruziji, ni bilo kojoj drugoj republici, koja bi bila dovoljno glupa da otvori drugi front protiv Rusije. Gruzija to već razume. U kojoj meri to razume moldavska predsednica Sandu, ne znam, ali ima dovoljno razumnih ljudi koji ovo razumeju“, rezimirao je Kedmi.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati