logo

02 Dec 2022

❗LAVROV: U DOGLEDNO VREME NEĆE BITI MOGUĆE OBNOVITI SARADNJU PO PITANJIMA BEZBEDNOSTI U EVROPI

clock 02 Dec 2022

lavrov1_nn.webp

Bivši odnosi Rusije i Zapada neće biti obnovljeni, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare o evropskoj bezbednosti.

„Ako i kada, u nekom trenutku, naši zapadni susedi i bivši partneri odjednom postanu zainteresovani da nekako obnove zajednički rad na evropskoj bezbednosti, onda restauracija neće uspeti. Jer restauracija znači ono što je bilo pre.“

Prema mišljenju Lavrova, u dogledno vreme neće biti moguće obnoviti saradnju po pitanjima bezbednosti u Evropi. On je dodao da je rasprava o ovom problemu moguća samo na „fundamentalno novim principima“.

Ministar spoljnih poslova je naveo da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini. Oni ne samo da snabdevaju Ukrajinu oružjem, već i obučavaju vojno osoblje za Kijev u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.

Upitan o ruskim udarima na infrastrukturu Ukrajine, Lavrov je istakao da vojska onesposobljava one energetske objekte koji omogućavaju zapadnim zemljama da „pumpaju Ukrajinu smrtonosnim oružjem za ubijanje Rusa“.„Žalim i brinem za svaki ljudski život, posebno ljudski život, koji je izgubljen kao rezultat neprijateljstava i oštećenja civilne infrastrukture. Ali hajde da sva ta pitanja razmotrimo bez dvostrukih standarda i pošteno“.

Rusija u Ukrajini sprovodi operaciju zaštite svojih legitimnih interesa u skladu sa međunarodnim pravom, a ne po američkim pravilima, naglasio je ministar.

Moskva ne odbija i ne napušta kontakte sa Vašingtonom, ali odatle još ne dolaze značajne ideje, rekao je Lavrov novinarima. On je podsetio da predsednik Vladimir Putin razgovara telefonom bez vremenskog ograničenja sa svakim ko zatraži razgovor.

Istovremeno, kontakti između predstavnika Rusije i Sjedinjenih Država ponekad prestaju da budu tajni greškom Vašingtona. „Američke kolege su predložile sastanak za održavanje sastanka Bila Bernsa i Sergeja Nariškina.

Složili smo se. Štaviše, sami Amerikanci su nam deset puta rekli – samo ovo treba da bude apsolutno poverljiv kanal, ne treba ga objavljivati da niko ništa ne zna, da ozbiljno, tako da ovaj kanal nije bio podložan nikakvoj spoljnoj propagandi, informativnim intrigama. Složili smo se.

Ali čim su stigli u Ankaru, odmah je procurilo.

Ne znam odakle – iz Bele kuće, iz Stejt departmenta, ali je procurilo“. Istovremeno, radi i poseban kanal sa SAD za razmenu zarobljenika, Moskva se nada rezultatu, primetio je šef diplomatije.

Govoreći o trenutnom stanju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Lavrov je istakao da bi ona mogla da postane žrtva zapadne politike. „Zapad radi upravo ono protiv čega je stvoren OEBS – kopa linije podele. Gde kopaju neko može da bude sahranjen. Bojim se da se to radi specijalno za OEBS.

Ministar je podsetio da je OEBS stvoren da smiri odnose između Istoka i Zapada, ali je to sprečio kurs dominacije Zapada. Danas akcije organizacije nam omogućavaju da postavimo pitanje kakvi će biti budući odnosi sa njom, nastavio je Lavrov.

Kada bivši partneri shvate da je bolje koegzistirati na osnovu dogovorenih dogovora, Moskva će saslušati pristigle predloge.

U poljskom gradu Lođu danas se otvara dvodnevni sastanak Saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a. Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da dozvoli Lavrovu da učestvuje u događaju. U Rusiji ova odluka je nazvana neviđenom i provokativnom.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati