logo

07 Dec 2022

❗HAZIN: ZAPAD ĆE SVE PLATITI

clock 07 Dec 2022

hazin_nn.webp

Ruski ekonomista, politikolog Mihail Hazin, je na radiju „Moskva govori“ objasnio zašto će se „plafon cena“ ruske nafte, koji je na snazi od 5. decembra, urušiti narednih nedelja. Plafon cena ruske nafte, koji je na snazi od 5. decembra, srušiće se narednih nedelja, a Zapad nema šanse da se izvuče iz situacije. Ovo je izjavio ekonomista Mihail Hazin.

◽ Kolektivni Zapad uveo je maksimalne cene nafte iz Rusije, kao deo drugog paketa sankcija zbog „specijalne operacije“ u Ukrajini. Prema Hazinu, SAD i njihovi saveznici prinuđeni su da pribegnu gubitničkim opcijama zbog urušavanja liberalne paradigme, u kojoj aktuelne vlasti zapadnih zemalja „počinju glupo da slede tipične mantre“.

Međutim, u slučaju plafona cena nafte, protivnici RF su pogoršali ionako tešku situaciju sa inflacijom.

◽„Nevolja je u tome što u svim ekonomskim udžbenicima, pa i u liberalnim, piše isto- svaki pokušaj regulisanja cena, neminovno dovodi do toga da te cene rastu, i to neko mora da plati. Imali su nadu da će Rusija platiti, ali su se prevarili, pa će to morati građani EU da plate. Kako će se izvući iz ove situacije, ne znam. Nemam ideju“, izjavio je Hazin.

◽ Ekonomista smatra, da bi plafon cena nafte mogao da se sruši u roku od nekoliko nedelja. Kao orijentire, po kojima sistem novih zapadnih sankcija može zapravo prestati da postoji, Hazin imenuje datume 1. januar i 1. mart. Protiv marginalnih cena su ne samo Rusija, i vodeći kupci njene nafte, Kina, Indija, kao i izvoznici resursa, već i konstruktivne snage na Zapadu, koje udar na ruske prihode od nafte, smatraju destruktivnim za SAD i Evropu.◽„Apsolutno mi je jasno da će se ovaj sistem urušiti. Štaviše, može se prilično brzo srušiti – ne isključujem to ni pre Nove godine. Skoro sigurno, sa vrlo velikom verovatnoćom, srušiće se pre marta“, tvrdi Hazin.

◽ Zapad želi da Rusija prodaje svoju naftu za ne više od 60 dolara po barelu – to je suština takozvanog plafona cena. SAD i Evropa žele da ograniče prihode ruskog budžeta, kako bi potkopali odbrambene sposobnosti Rusije. Međutim, Moskva ne namerava da isporučuje naftu zemljama, koje su usvojile mehanizam graničnih cena.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati