logo

13 Dec 2022

⚡ŠEST PRIPADNIKA ARMIJE BIH UHAPŠENO ZBOG ZLOČINA NAD SRPSKIM CIVILIMA 1992. GODINE

clock 13 Dec 2022

sipa-hapsenje.webp

Državna agencija za istrage i zaštitu jutros je na području Sarajeva i Goražda uhapsila šest osoba osumnjičenih za ubistva srpskih civila u okolini Foče 1992. godine.

? Lica su uhapšena pod sumnjom da su kao zapovednici i pripadnici Višegradske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) učestvovali u napadu na selo Jošanica i počinili zločine nad civilnim stanovništvom, javlja RTRS.



? Kako RTRS nezvanično saznaje, biće još hapšenja.

? U zoru, na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine, pripadnici vojske koja je sebe nazvala Armija BiH ušli su iz pravca Goražda, desnom obalom Drine u zaleđe srpskih položaja, spalivši sve ispred sebe. Deset sela Gornje Jošanice je izbrisano sa geografske karte, ne samo da su spaljene kuće, već su spaljivani i pomoćni objekti.

?

U strahovitom zločinu ubijeno je 56 meštana, od kojih je 37 bilo civilno stanovništvo. Ubijeno je i troje dece, petogodišnji Dražen Višnjić, njegova dvanaestogodišnja sestra Dragana i dvogodišnja Danka Tanović.

? Prema podacima Instituta za istraživanje srpskih stradanja u dvadesetom veku, samo na području opštine Foča stradalo je 648 lica srpske nacionalnosti, među kojima i dvadesetoro dece.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati