logo

14 Dec 2022

❗BLINKEN: TERITORIJALNI INTEGRITET UKRAJINE MOŽE SE SLOBODNO TUMAČITI

clock 14 Dec 2022

blinken_nn.webp

Sjedinjene Države postepeno guraju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog ka ideji postizanja kompromisa u mogućim pregovorima sa Moskvom , rekao je Ted Snajder, kolumnista The American Conservative.

◽ Prema njegovim rečima, američki državni sekretar Entoni Blinken je više puta govorio da Ukrajina mora sama da odluči o svojoj sudbini. Prema rečima novinara, Vašington je promenio strategiju.

On je istakao da je Bela kuća prvobitno gurnula ukrajinske vlasti u pregovore.

◽ Tada je američka strana počela da nudi Zelenskom kompromis sa Moskvom. Na kraju su, kako piše autor, u Vašingtonu počele da se čuju izjave kako se teritorijalni integritet Ukrajine može slobodno tumačiti.

◽„Blinken je 7. decembra po prvi put pojasnio da se deo obećanja američkog predsednika Džoa Bajdena o teritorijalnom integritetu može slobodno tumačiti“, rekao je Snajder.

To ukazuje na spremnost SAD i NATO saveznika za mogući prekid vatre, ekspert takođe dozvoljava mogućnost pregovora sa Rusijom.

◽ Ranije je pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao da SAD ne vrše pritisak na Kijev po pitanju pregovora sa Moskvom, već savetuju i podržavaju Ukrajinu.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati