logo

17 Dec 2022

⚡RUSIJA - LEGITIMNI VOJNI CILJEVI MOGU SE SMATRATI VOJNO-POLITIČKO RUKOVODSTVO NEPRIJATELJSKE ZEMLJE

clock 17 Dec 2022

kindžal_nn.webp

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev je u svom Telegram kanalu objavio nova ratna pravila Rusije. Legitimni vojni ciljevi, prema njegovim rečima, mogu se smatrati vojno-političko rukovodstvo neprijateljske zemlje i oružane snage drugih zemalja koje su saveznici neprijateljske zemlje.

◽ Medvedev je napisao da se tokom aktuelnog sukoba sa Ukrajinom pitanje legalnih vojnih meta tumači na različite načine, ali da postoje „pravila ponašanja u vreme rata, koja potiču iz svetih izvora“.

Odgovarajući na pitanje šta treba smatrati legitimnim vojnim ciljevima, Medvedev je naveo pet tačaka ovih ratnih pravila.

◽ Među njima: „vojno-političko rukovodstvo neprijateljske zemlje“ i „oružane snage drugih država koje su zvanično ušle u rat, koje su saveznici neprijateljske zemlje i objekti koji se nalaze na njihovoj teritoriji“.

◽ Takođe, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije naveo je tačke: „Sve neprijateljske trupe (legalni borci i ilegalni borci) koje nisu zvanično povučene iz njenih oružanih snaga“; „svaka vojna i pomoćna oprema neprijatelja“; „bilo koji objekti koji se odnose na vojnu infrastrukturu, kao i na civilnu infrastrukturu, koji doprinose postizanju vojnih ciljeva“.



◽ Vojni analitičari smatraju da su ovi ciljevi, koje je naveo Medvedev, znak da Rusija računa da će se rat iz Ukrajine preliti širom Evrope. To je takođe poruka Zapadu da se Rusija neće povući iz ovog rata u Ukrajini dok ne završi započet posao. Medvedev je u više navrata o EU govorio kao o slugama SAD.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati