logo

19 Dec 2022

❗PRIPREMA LI SE KINA ZA SUKOB SA SAD?

clock 19 Dec 2022

kina-amerika_nn.webp

Učestale vojne vežbe kineske vojske u blizini ostrva ukazuju da Peking ne samo da nije otpisao mogućnost vojnog sukoba na Tajvanu, već da je za njega i te kako spreman.

? Vojne vežbe kineske vojske u blizini Tajvana ukazuju da je Peking spreman da, ukoliko to bude bilo potrebno, primeni vojnu silu ne bi li vratio Tajvan, ali i da bi takav scenario vrlo verovatno podrazumevao pobedu Kine čak i u slučaju mešanja SAD, ocenjuje se u analizi „Jurejžan tajmsa“.

? Komanda istočne vojne oblasti Narodnooslobodilačke armije (PLA) tom prilikom je saopštila da je svrha manevara „strogo odvraćanje SAD i Tajvana koji nastavljaju sa političkim trikovima i podrivaju mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza.



? Vežbe su takođe služile identifikovanju i uklanjanju potencijalnih slabih tački u dejstvovanju kineske vojske, uključujući tu iskrcavanje iz amfibija, protivvazdušnu odbranu, izviđanje, komunikaciju, signalizaciju i vazdušnu dominaciju, ukazuje „Jurejžan tajms“.

? Delovanje kineske vojske pogotovo se dalo primetiti krajem prethodnog meseca. PLA je poslala 12 letelica (uključujući pet H-6K bombardera) i četiri broda ka Tajvanu, dok su narednog dana u južni deo tajvanske vazdušne zone ušla četiri lovca J-10, jedan dron BZK-005, kao i protivpodmornički avion Y-8Q (takođe poznat pod oznakom KQ-200).



? Komanda južne vojne oblasti Narodnooslobodilačke armije pokazala se kao ključna za potencijalnu kinesku vojnu intervenciju na Tajvanu, pošto bi upravo iz tog pravca vojska SAD mogla da pokuša da razbije kinesku blokadu ostrva, ukazuje se u analizi.

? Peking je spreman za moguću vojnu ili diplomatsku eskalaciju u zapadnom Pacifiku, ukazuje „Jurejžan tajms“.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati