logo

20 Dec 2022

NEMAČKA MISLI DA NEMA POVRATKA SRPSKIH SNAGA NA KOSOVO

clock 20 Dec 2022

nemacka-zastava_nn.webp

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad izjavila je da je za tu zemlju neprihvatljiv zahtev Srbije za povratak njene vojske i policije na Kosovo i Metohiju, jer kako je ustvrdila, Rezolucija 1244 ne daje osnov za povratak jedinica.

◽"Postoji ta rezolucija i na osnovu nje Kfor će formulisati i odgovore. Mi smo rekli da iz naše perspektive Rezolucija 1244 ne daje osnov za povratak jedinica iz Srbije na sever Kosova, ali uslediće odgovor Kfora", rekla je Konrad za N1.



◽ Nasuprot ovoj ambasadorkinoj tvrdnji, u Rezoluciji 1244 navodi se izričito da će "dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljen povratak na Kosovo radi obavljanja dužnosti u skladu sa aneksom 2", što znači da Kfor ima obavezu da prihvati zahtev Beograda da se na KiM vrati određeni broj pripadnika srpskih snaga.



◽ U Aneksu 2 navodi se koje osoblje se vraća, kao i oprema i okvir za funkcije koje će obavljati. Predviđen je i raspored njihovog vraćanja, geografsko razgraničenje oblasti u kojima će oni delovati i pravila koja će regulisati njihov odnos sa međunarodnim bezbednosnim prisustvom i međunarodnom civilnom misijom

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati