logo

20 Dec 2022

❗"DOJČE VELE": OPUSTOŠENE APOTEKE, MANJAK LEKOVA U NEMAČKOJ

clock 20 Dec 2022

apoteka_nn.webp

Nemačke apoteke se bore sa neviđenom nestašicom lekova, a razlog je to što jedva da ima domaće proizvodnje pojedinih lekova, a i ona se proizvođačima ne isplati, piše Dojče vele.

?"Nedostaju nam antibiotici, lekovi protiv bolova, ali i za pritisak, kancer, želudac, srce“, rekao je jedan od apotekara. U njegovoj apoteci u Berlinu trenutno nema 274 medikamenta, a poseban problem je nedostatak lekova za decu.

? U Nemačkoj se svake godine proda više od deset miliona sirupa za decu, ali trenutno su police u apotekama uglavnom prazne.

Nedostaju i penicilinski i antibiotski sirupi.

? Problema sa snabdevanjem bilo je i letos, ali samo sporadično, kaže farmaceut. "To bi potrajalo možda dve nedelje, pa bi onda opet došlo. Sada je situacija zaista loša."

?"Dojče vele" navodi da je upravo cena medikamenata dovela tržište lekova u Nemačkoj u ovakvu situaciju, jer se proizvodnja pojedinih preparata u Nemačkoj i Evropi farmaceutskoj industriji jednostavno ne isplati.

? Na primer, zdravstveno osiguranje plaća kompanijama 1,36 evra za flašicu sirupa paracetamola.

Ta suma nije povećana već deset godina, a u međuvremenu je cena aktivnog sastojka paracetamola samo ove godine poskupela 70%.

?Stručnjaci u Nemačkoj se zalažu za državnu proizvodnju esencijalnih lekova i tvrde da je vreme da se proizvodnja vrati iz Azije. Farmaceutska industrija pak traži povećanje naknada za lekove i ističe da bi ugovori prema kojima zdravstvena osiguranja plaćaju samo fiksne iznose morali da budu suspendovani, bar dok više kompanija ponovo ne počne proizvodnju.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati