logo

20 Dec 2022

❗KURTI: UKLANJANJE BARIKADA NE MOŽE ISKLJUČITI ŽRTVE

clock 20 Dec 2022

kurti_nn.webp

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da, kako je naveo, „brine" da uklanjanje barikada na severu Kosovu i Metohiji "ne može isključiti žrtve“, piše Gardijan.

◽ U tekstu pod naslovom "Kosovski premijer kaže da Rusija rasplamsava tenzije u Srbiji dok rat u Ukrajini posustaje", list navodi da Kurti kaže da "Priština zbog toga želi da bude što je moguće pažljivija kako bi bila sigurna da neće doći do destabilizacije i da će postojati relativni mir i bezbednost".◽"Međutim, ovo kršenje zakonitosti i ustavnosti ne možemo dozvoliti zauvek. Dakle, da, ovo mora da se završi, što pre to bolje”, rekao je Kurti. Dodao je da se i EU i SAD slažu da barikade treba ukloniti, ali da su oni takođe zabrinuti kako bi Beograd to mogao da "iskoristi i zloupotrebi".

◽ Kurti tvrdi da Rusija podstiče tenzije između Beograda i Prištine zbog posustajanja rata u Ukrajini i dodaje da je "zabrinut da bi napeta situacija mogla eskalirati u korist Vladimira Putina s obzirom da su ruske i srpske snage izvele 104 zajedničke vojne vežbe 2021.

godine."

◽"Mislim da je briga naših zapadnih partnera i prijatelja veza Beograda sa Moskvom. Ne znamo kako bi one mogle da budu operativne u slučaju podizanja tenzija, ka eskalaciji na severu", rekao je Kurti, prenosi Gardijan.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati