logo

21 Dec 2022

⁉️ NEMAČKI AMBASADOR U PRIŠTINI BI DA KOMANDUJE SRBIMA

clock 21 Dec 2022

naci-vojska_nn.webp

Nemački ambasador u Prištini uputio je najstrašnije pretnje srpskom narodu i Srbiji, prenose Novosti. Kako navode, on se direktno stavio na stranu albanaca i Kurtijeve vlasti koja sprovodi teror nad Srbima.

◽ Kako naovde Novosti, ambasador je sebi dao za pravo da komanduje srpskom narodu i odlučio da barikade moraju biti uklonjene do 25. decembra. Ovo je najbrutalnija pretnja upućena Srbima još od 1999. godine i jedino što je preostalo našem narodu jeste da brani svoja ognjišta i da veruje svojoj državi u ovim teškim vremenima, navode Novosti.

◽ Kako prenose, prema najavama Jorana Rode pre katoličkog Božića kreće nemački udar na srpska ognjišta. „Naš stav je jasan. One su nelegalne i oni koji su ih postavili treba da ih uklone što pre. Kfor je tu i obezbeđuje bezbedno okruženje i slobodno kretanje.

Tako da sam optimista da će se to realizovati, nadam se što pre, jer poslednje što nam treba je dalja eskalacija situacije“, rekao je Rode, prenose Novosti.

◽„Oni koji su odgovorni za barikade treba dobro da razmisle da time nanose štetu svom stanovništvu“, rekao je Rode. Nemački ambasador u Prištini je zahtev Beograda Kforu za povratak srpskih snaga na KiM ocenio kao „apsurdan i neprihvatljiv“. Rode je, navodi pomenuti portal, rekao da je stav Nemačke jasan u vezi sa tim zahtevom, a prema njegovim rečima, isti stav imaju i SAD.

◽„Kao što znate, moj ministar je to jasno rekao, to je neprihvatljiv zahtev. Jednostavno rečeno: apsurdan zahtev. Imamo Rezoluciju 1244. Postoji nekoliko paragrafa koji su primenjeni u tadašnjoj situaciji“, rekao je Rode.

◽ Kako dalje navode, on je dodao da Nemačka i sve zemlje koje su priznale nezavisno Kosovo priznaju Kosovo kao nezavisnu državu i da je, kako je naveo, „nezamislivo da bismo u nezavisnoj zemlji uradili nešto protivno željama nezavisne zemlje“.



◽ Rode smatra da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza koju je Priština preuzela, ali je dodao da „nije cilj formiranje još jedne Republike Srpske“. Naveo je da je predlog statuta ZSO pripremila nemačka nevladina organizacija Ebert fondacija, zajedno sa Evropskim institutom za mir i istakao da je taj predlog u skladu sa odlukom ustavnog suda u Prištini iz 2015. godine.

◽„To je vrsta autonomije u nekim sferama koja ne ugrožava teritorijalni integritet ili suverenitet Kosova“, rekao je nemački ambasador, prenosi pomenuti portal. Dodao je da taj predlog predviđa neke nadležnosti u oblasti zdravstva, obrazovanja i „možda čak i planiranja, sve u skladu sa kosovskim zakonima“.

◽ Ostaje nadati se da pripadnici Kfora ne liče na ove gore, sa slike.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati