logo

22 Dec 2022

„AVANGARD“ JE DIZAJNIRAN DA PRODRE U AMERIČKI PROTIVRAKETNI ODBRAMBENI SISTEM

clock 22 Dec 2022

avangard_nn.webp

Vojska Ruske Federacije je pre izvesnog vremena, rasporedila hipersonični raketni sistem „Avangard“ u Orenburškoj oblasti. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, borbeni sistem je bio opremljen interkontinentalnim balističkim raketama, čije je postavljanje trajalo nekoliko sati.

◽ Kako je primetila novinarka zapadnih medija, Kaleda Rahman, „Avangard“ je dobio visoke ocene ruskog predsednika Vladimira Putina, kao i vojnih stručnjaka.

Ovo prenosi „Newsweek“.

◽„Avangard je bio jedan od nekoliko naprednih sistema naoružanja, koje je najavio ruski predsednik Vladimir Putin u martu 2018-te. Ruski zvaničnici su potvrdili, da je oružje sposobno da leti 27 puta većom brzinom od brzine zvuka, i da se ne može presresti“, piše američko izdanje.

◽ U svom govoru iz 2018-te, kojim je predstavio Avangard, Putin je sistem nazvao nepobedivim, i uporedio ga sa meteoritom i vatrenom loptom. On je rekao, da je raketa sposobna da pravi oštre manevre na putu do cilja, što znači da je apsolutno neranjiva na bilo kakvo oružje protivvazdušne i protivraketne odbrane.



◽ Vojni analitičari procenjuju, da „Avangard“ ima domet veći od 6.000 km i da je sposoban da nosi nuklearni ili konvencionalni teret. Borbeni sistem ima karakteristiku koja je krajnje neprijatna za SAD – u stanju je da preleti Antarktik, i približi se kontinentalnom delu Sjedinjenih Država sa juga.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati