logo

23 Dec 2022

POTVRĐENA JOŠ JEDNA OPTUŽNICA ZA RATNI ZLOČIN U DOBROVOLJAČKOJ U SARAJEVU

clock 23 Dec 2022

dobrovoljacka_nn.webp

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Kerima Lučarevića koja ga tereti za zločin protiv ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, civilnog stanovništva, kao i za protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, 3. maja 1992.

◽ Optužnica Laučarevića tereti da u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Republike BiH, nije preduzeo nužne i razumne mere da budu kažnjeni počinioci ubistava vojnika i civila nakon napada i zaustavljanja kolone tadašnje JNA u Dobrovoljačkoj ulici, kao i oni koji su vojnike psihički i fizički zlostavljali, iako je, kako se navodi u optužnici, za ista krivična dela znao ili je mogao da zna.◽ Lučarević, navodi se, takođe, nije preduzeo ništa da spreči počinioce koji su zlostavljali zarobljenike u prostorijama FIS-a, Štaba TO-a RBiH u zgradi Predsedništva RBiH i na petom spratu Centralnog zatvora, kao i da su u tome učestvovali njemu podređeni vojni policajci, piše sarajevski portal "Detektor".

◽ Tužilaštvo je ranije saopštilo da je u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. ubijeno osam osoba sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjene su 24 osobe, a zarobljeno više desetina vojnika i civila, koji su mučeni, zlostavljani i zatvoreni u tri objekta u Sarajevu.◽ Optužnicom za događaje u Dobrovoljačkoj ulici podignuta je optužnica koja je obuhvatila i nekadašnje političke, vojne i policijske funkcionere među kojima su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahta, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiška, a suđenje je počelo nedavno.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati