logo

29 Dec 2022

❗KFOR ➖ KOSOVSKE BEZBEDNOSNE SNAGE NE MOGU NA SEVER KIM BEZ DOZVOLE

clock 29 Dec 2022

kfor_nn.webp

Kfor se danas oglasio saopštenjem u kome se navodi "da je korisno podsetiti da Vojsci Srbije nije potrebno odobrenje Kfora za kretanje i obuku na teritoriji Srbije, a što se tiče Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), njihovo raspoređivanje, prema postojećim sporazumima, zahteva prethodnu saglasnost komandanta Kfora za odlazak na sever Kosova".

◽ U saopštenju se ističe da "nakon izveštaja da su ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović pre nekoliko dana posetili jedinice Vojske Srbije raspoređene u Raškoj oblasti, oko dva kilometara od administrativne linije sa Kosovom.



◽"U skladu sa postojećim sporazumima, Vojska Srbije je dužna da obavesti štab Kfora samo u slučaju da neke od njihovih jedinica moraju da priđu bliže od 1.000 metara od administrativne linije. Informaciju Kforu mora dati Zajednička komisija za implementaciju, čija je misija da olakša komunikaciju i razumevanje između komandanta Kfora i srpskih snaga bezbednosti", piše u saopštenju.



◽ Iz Kfora dalje navodi da "što se tiče Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), njihovo raspoređivanje, prema postojećim sporazumima, zahteva prethodnu saglasnost komandanta Kfora za odlazak na sever Kosova. KFOR, u skladu sa svojim mandatom, može da se angažuje sa legitimnim predstavnicima lokalne zajednice na severu Kosova kao deo ovog procesa saglasnosti".

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati