logo

30 Dec 2022

❗ZAHAROVA ➖ KOMPROMIS BEOGRADA I PRIŠTINE TEŠKO ODRŽIV

clock 30 Dec 2022

zaharova_nn.webp

Postignuti kompromis uz 'čvrste garancije' Zapada teško da se može smatrati održivim. Presudno pitanje za Srbe je formiranje Zajednice srpskih opština. Ta zajednica treba da bude efikasan instrument za ostvarivanje njihovih prava i bezbednosti u uslovima sistematskog progona na nacionalnoj osnovi, a to je izignorisano, upozorila je Zaharova.

◽ Kako je istakla, sve dok Priština ne ispuni tu ključnu obavezu, koju sabotira već deset godina, situacija će ostati jednako krhka uz stalnu opasnost od ponovne eskalacije.

Iz izjava vlasti tzv. Kosova može se videti da oni nemaju nameru da odustanu od ideje da silom stave pod kontrolu delove pokrajine koje naseljavaju Srbi, istakla je Zaharova.

◽"Odlično znamo cenu bilo kojih garancija Zapada. Više puta smo to videli u Ukrajini, na Balkanu i na drugim kriznim žarištima. Sve dok, uprkos sporazumima o deeskalaciji, na kojima insistiraju SAD i EU, ostaju nerešena ključna pitanja na Kosovu i Metohiji, postizanje trajnog rešenja nije moguće.

Posredovanje EU u dijalogu ne daje rezultate, pregovori su besmisleni što Prištini pruža mogućnost da jača antisrpsku politiku", zaključila je ona.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati