logo

02 Jan 2023

PAVEL FELDMAN ➖ PRINCIP HEGEMONIZMA JE PROPAO

clock 02 Jan 2023

putin-bajden_nn.webp

Odnosi Rusije i Zapada već su dostigli tačku bez povratka, nakon čega ne postoje preduslovi za nastavak punopravnog strateškog partnerstva, kaže Pavel Feldman, doktor političkih nauka, vanredni profesor Akademije za rad i društvene odnose. On je opisao budućnost odnosa 2023. godine.

? Politikolog je primetio da Evropa traži alternativne dobavljače energije, a Rusija nastoji da stekne tehnološki suverenitet i da se preorijentiše na azijska tržišta. Pre dvadeset godina, sankcije u kombinaciji sa embargom na naftu i gas i uspostavljanjem „plafona cena” mogle su da imaju efekta, ali u stvarnoj multipolarnosti, takvi alati „hibridnog rata” ne funkcionišu.

?„2022. je jasno pokazala da ruska ekonomija ima marginu sigurnosti dovoljnu da preživi, pa čak i da se razvije u kontekstu dugotrajnog sukoba sa Zapadom“, rekao je Feldman.

On je podsetio da će u narednoj godini početi borba za predsednika Sjedinjenih Država, a biće održani i parlamentarni izbori u nizu evropskih zemalja. Međutim, ne treba se nadati da će tamo na vlast doći desni konzervativci ili pragmatičari koji su nastrojeni za dijalog sa Rusijom.

?„Čak i ako faktor Ukrajine napusti aktuelni dnevni red, antiruska orijentacija zapadne politike će ostati nepromenjena. U najboljem slučaju, lideri NATO- a će pokazati nespremnost da skliznu u nuklearni rat punih razmera. Rusija treba da se odvoji od zapadnih unutrašnjih političkih prepirki i krene svojim suverenim putem, bez ikakvih iluzija o mogućoj promeni elita u SAD ili EU “, rekao je on.

? Jedno je jasno: Zapad čeka vruća izborna sezona, kada se sve hronične bolesti pogoršavaju u društvu. U određenoj fazi Zapadu jednostavno neće biti do Rusije, sugerisao je Feldman.

„Ovaj prozor mogućnosti treba iskoristiti da biste se fokusirali na sebe: ostvarili održivi rast nacionalne ekonomije, sprovesti program supstitucije uvoza, povećali nivo realnih prihoda stanovništva i ojačali odbrambenu sposobnost zemlje“, naveo je politikolog.

? Ekspert je takođe primetio da je poslednjih godina došlo do tektonskih promena u globalnoj ekonomiji i politici. Postoji nešto više od promene globalnog lidera – sam princip hegemonizma je propao.

?„Danas u prvi plan dolaze faktori kao što su politički suverenitet i ekonomska samodovoljnost. U budućnosti će se formirati određeni broj makroregiona sa centrima moći. Zemlje u razvoju spremne su da formulišu nova, mnogo pravednija pravila globalne igre. Rusija će biti na čelu ovog antikolonijalnog pokreta“, predviđa Feldman.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati