logo

02 Jan 2023

POLITCENTR-NEWS ➖ VUČIĆ, A SA NJIM I CELA DRŽAVA, IZGUBIO JE OVU KOSOVSKU BITKU

clock 02 Jan 2023

av4_nn.webp

Drama na nepriznatom Kosovu se privodi kraju. Nekoliko dana pred Novu godinu, predsednik Srbije Vučić pozvao je kosovske Srbe da demontiraju barikade, pozivajući se na bezbednosne garancije Zapada, piše Ruslan Nijazov za ruski medij Politcentr-NEWS.

? Videvši takvu slabost svog protivnika, kosovski premijer Aljbin Kurti odlučio je da pritisne i najavio nameru da poveća NATO kontingent u regionu. Kakvo iznenađenje, zar ne?

Potpuno povlačenje Beograda otvara mogućnosti Kosovu, tačnije, Vašingtonu koji stoji iza njega, da pojača akcije u regionu i, naravno, izvrši pritisak na Srbiju.

? Vučić, a sa njim i cela država, izgubio je ovu kosovsku bitku i sada će ubirati gorke plodove poraza. U svetlu nedavne primene nepriznate republike u EU, priča o povećanju NATO kontingenta izgleda više nego što se očekivalo.

? Da, neko će reći da Srbija nije imala izbora, a po mnogo čemu jeste – zemlja očigledno nije u poziciji da započne vojni sukob.

Ali to ipak nije razlog za takvu kapitulaciju. Ceo sukob je u početku izgledao veoma veštački i više je ličio na primoravanje Vučića na neku vrstu zakulisnih pregovora, a druga strana je, sudeći po događajima, ispunila svoje zahteve.

? Nećemo se iznenaditi ako se u skorije vreme dogode neke promene u Vučićevoj politici. Ova priča nas mnogo uči, nekada je srpska vlast verovala Zapadu, a sada kao da ponovo gazi na poznate grablje.

user-image

Zoran

clock 2023-01-02 11:12:12

Vučić misli da je mudri i lukavi Miloš Obrenović. U stvari je običan izdajnik

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati