logo

11 Jan 2023

PRORIV ➖ TENK KOJI MOŽE DA IZDRŽI NAPADE SVIH VRSTA PROTIVTENKOVSKIH RAKETNIH SISTEMA

clock 11 Jan 2023

t-90_nn.webp

Ruska vojska u zoni specijalne operacije počela da koristi svoj najnovije superoružje, za koje tamošnji mediji kažu da je “čudovište”. Reč je o tenku T-90M „Proriv“, što u prevodu znači „Prodor“, a koji se već koristi na pojedinim sektorima fronta. Vojni dopisnik lista „Izvestija“ Stanislav Grigorijev u svom izveštaju iz Donbasa ukazuje da ovaj tenk može da izdrži napade svih vrsta protivtenkovskih raketnih sistema.

◽„U poređenju sa starim T-72, T-90M ‘Proriv’ izgleda kao pravo čudovište. Ovaj tenk može da izdrži napade svih vrsta protivtenkovskih raketnih sistema, uključujući i američki ‘džavelin’”, rekao je Grigorijev. Prema njegovim rečima, specijalne rešetke na oklopu služe kao zaštita u slučaju da projektil pogodi kupolu tenka.

◽„Konstrukcija neće dozvoliti da eksplodira ispod tornja, već će eksplozivnu napravu, takoreći, odvesti ‘u zamku’ i ona će detonirati u rešetki.

Tako će kula ostati netaknuta“, naglasio je. On je dodao da je T-90 opremljen još jednom zaštitom – kompleksom „Štora“, koji blokira sisteme za navođenje rakete pri prilasku.

◽„‘Prorivi’ su već aktivni na nekoliko sektora fronta. Zimi, šumska staza postaje tvrda zbog mraza, što otežava kretanje većini tenkova, ali ne i T-90, koji lako savladava takve prepreke“, zaključio je on. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 20. decembra da je grupa najsavremenijih borbenih tenkova T-90M „Proriv“ stigla u oklopnu jedinicu Centralnog vojnog okruga, koje je najveće vojno sedište u Rusiji po geografskoj veličini.

◽ Kako je navelo Ministarstvo, bespilotne letelice kontrolišu vatru dok posade tenkova vežbaju gađanje sa standardnim naoružanjem tenka T-90M sa zaštićenih položaja i otvorenih površina. Pored toga, posade tenkova treniraju da se voze novim vozilima preko topografskih izazova.



◽„Proriv“ je najsofisticiranije oklopno vozilo u porodici tenkova T-90 zahvaljujući svojoj sveobuhvatnoj zaštiti, savremenom danonoćnom visoko automatizovanom sistemu upravljanja vatrom i poboljšanoj tehnologiji preživljavanja. Podaci fabrike „Uralvagonzavod“ ukazuju da je T-90M prošao kroz višeslojnu nadogradnju i da se legitimno može nazvati novim borbenim vozilom. T-90M je prvi put testiran tokom vojne vežbe Zapad-2017 u septembru 2017. godine.

◽ T-90M ima potpuno novu kupolu koja se razlikuje od borbenog modula ugrađenog u serijsku proizvodnju i snažniji motor od 1.130 KS. „Proriv“ je opremljen tenkovskim topom kalibra 125 mm. Može da uništi neprijateljske tenkove na udaljenosti do pet kilometara. Pojedine komponente ugrađene na T-90M mogu da se uporede i sa najnovijim i najmoćnijim tenkom koji je Rusija do sada prozivela, T-14 „Armata“.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati