logo

11 Jan 2023

UKRAJINSKI GARNIZON U SOLEDARU OPKOLJEN I SUOČEN SA ULTIMATUMOM DA POLOŽI ORUŽJE DO PONOĆI

clock 11 Jan 2023

rat-soledar1_nn.webp

Ukrajinski garnizon u Soledaru potpuno je opkoljen pre nego što su brigade iz „strateške rezerve“ kijevske hunte stigle da mu priteknu u pomoć. Našao se obruču boraca ruske privatne vojne kompanije „Vagner“ i suočio se sa njenim ultimatumom da položi oružje do ponoći 11. januara 2023.

◽ Osnivač „Vagnera“ Jevgenij Viktorovič Prigožin povodom ovog „stezanja omče“ je izjavio: "Naši odredi preuzeli su kontrolu nad celom teritorijom Soledara. U centru grada formiran je kotao u kome se vode ulične borbe.

Broj zarobljenih objavićemo sutra".

◽ Još jednom želim da istaknem da u jurišu na Soledar nije učestvovala nijedna jedinica osim boraca „Vagnera“. Prigožinovi borci su 10. januara kasno uveče uspeli da uspostave vatrenu kontrolu nad svim izlazima iz Soledara.

◽ U novom kotlu su se našle sve jedinice Oružanih snaga Ukrajine koje nisu uspele da se izvuku iz okruženja (samo izvlačenje je počelo prethodne noći). Svaki uočeni pokušaj izvlačenja iz obruča se `preseca` vatrom, ali je verovatno da će mnogi Ukrajinci iskoristiti noć da napuste Soledar.◽ Po jednim procenama, u gradu je ostalo najmanje 500 Ukra. U većini oni koji su imali zadatak da štite povlačenje svoje glavnine. Po drugim, ima ih do 1000. Vojni analitičar Jurij Podoljaka smatra da će pokušavati da se pod okriljem mraka probiju iz obruča.

◽ Njihova masovna predaja je neprihvatljiva za režim Vladimira Zelenskog za kojeg bi (u tom slučaju) Soledar postao – drugi Mariupolj i pravi političko-medijski debakl kijevske hunte. Slična sudbina čeka ukrajinske garnizone u Seversku i Bahmutu (Artjomovsku).

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati