logo

13 Jan 2023

❗BLINKEN / KINA NAJVEĆI ZAJEDNIČKI STRATEŠKI IZAZOV SA KOJIM SE SUOČAVAMO

clock 13 Jan 2023

blinken_nn.webp

Sve su prilike da amerikanci ne bi u direktan rat sa Kinom, a i što bi, kada su postali majstori za proksi ratove. Ko veruje američkim uveravanjima? Neće u sukob s Kinom, a Japan i Tajvan pune oružjem.

◽ Kina je "najveći zajednički strateški izazov" za Vašington, Tokio i njihove saveznike, ali će se Sjedinjene Američke države truditi da nadmetanje sa tom državom ne preraste u sukob, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.◽"Japanske kolege i mi smo saglasni da je Kina najveći zajednički strateški izazov sa kojim se suočavamo, kao i naši saveznici i partneri", naveo je Blinken na zajedničkoj konferenciji sa japanskim ministrom spoljnih poslova Jošimasom Hajašijem i japanskim ministrom odbrane Jasukazuom Hamadom, a prenosi TASS.

◽ Ali, sve će, kako tvrdi, biti učinjeno da do konflikta ne dođe.◽"Ne tražimo sukob, odgovorno se ponašamo u tom rivalstvu, ali ćemo se truditi da održimo linije komunikacije otvorenim, i uradimo sve što možemo kako bismo sprečili da ovo rivalstvo preraste u sukob", istakao je američki državni sekretar.

Da bi dodali komentar morate se

Prijaviti

ili

Registrovati